OBRAZEM: Krajská zdravotní zahájila v ústecké Masarykově nemocnici provoz babyboxu nové generace
Každé odložené miminko dostává od zdravotních sester takzvaný Kufřík pro život. 5x Foto: Krajská zdravotní/Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Bukov - V  Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem zástupci nemocnice a ústeckého novorozeneckého oddělení spolu s Ludvíkem Hessem, předsedou zapsaného spolku Babybox pro odložené děti – Statim, v pátek 24. listopadu 2017 spustili do provozu babybox nové generace. Zařízení pro odložená miminka je nově umístěné vedle nemocniční lékárny v budově „L“.

Babybox nové generace nahradil zařízení umístěné od roku 2009 u vchodu do budovy C. „Za tu dobu v něm zdravotníci ústeckého novorozeneckého oddělení přijali šest miminek. Tři chlapce a tři dívky. Každý odložený novorozenec do babyboxu dostává takzvaný Kufřík pro život, který obsahuje oblečení děťátka, otisk ručičky - nožičky, dudlík, záznam o konkrétním dni a podobně. V ústecké Masarykově nemocnici ho dávají zdravotní sestry novorozencům určeným k adopci již třetím rokem,“ uvedla Mgr. Markéta Svobodová, hlavní sestra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. 

O všechny odložené novorozence do ústeckého babyboxu pečují zdravotníci novorozeneckého oddělení. „Po převzetí novorozence, jeho prvotním vyšetření a ošetření, vždy zdravotní sestry vyrozumí sociální pracovnice, které rozhodnou, kam bude miminko dále umístěno,“ doplnila Lenka Nováková, vrchní sestra Novorozeneckého oddělení ústecké Masarykovy nemocnice.

„Jsem rád, že máme v našich nemocnicích zařízení, které zachraňuje dětské životy. Těší mě, že pan Hess pokračuje v rozvoji babyboxů a jejich rozmístění po celé České republice,“ doplnil místopředseda představenstva Krajské zdravotní Mgr. Radek Scherfer.

Ludvík Hess, předseda zapsaného spolku Babybox pro odložené děti – Statim, uvedl, že v současné době je po České republice rozmístěno dvaasedmdesát babyboxů. „Za dvanáct let jejich existence v naší zemi do nich bylo odloženo 160 děťátek,“ řekl Ludvík Hess. 

Výrobce babyboxů nové generace Zdeněk Juřica k technickým údajům doplnil, že schránka je z nerezu. „Dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení miminka a aktivaci senzoru se sama zavřou. Babybox nové generace má také fotobuňky, které brání jakékoliv kolizi dítěte s dvířky. Vnitřní prostor je klimatizován a je napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony," dodal Zdeněk Juřica.

Krajská zdravotní má babyboxy ve všech svých nemocnicích. V Děčíně do něho byla odložena jedna dívka, v Teplicích dva chlapci, v Mostě čtyři děvčátka a v Chomutově jeden chlapec.

2411 babybox2

2411 babybox3

2411 babybox4

2411 babybox5

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru