DEN PRO KAMIONY: Polský řidič musel dálničním policistům složit kauci dvacet tisíc korun
Den pro kamiony 2017. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústecko – Policista na motorce sleduje, zda řidiči projíždějících aut dodržují silniční zákon. Při zpozorování prohřešku zapne světelné výstražné znamení, auto předjede a navede ho na přilehlé odpočívadlo. Na 78 kilometru dálnice D8 směrem na Německo proběhl u čerpací stanice sedmý ročník akce pod názvem „Den pro kamiony“.

Jak uvedla mluvčí krajské policie Šárka Poláčková, silniční kontrola je každoročně zaměřena hlavně na používání zádržných systémů během jízdy. „Letošní novinkou bylo, že se akce zúčastnili studenti ústecké průmyslové školy, kteří si v rámci výuky dělají řidičský průkaz na nákladní auto. Na vlastní oči viděli, co se děje s posádkou v kabině při nárazu nebo převrácení, a jaké následky má nepoužívání zádržných systémů,“ doplnila policistka. 

A právě nepoužívání bezpečnostních pásů během jízdy bylo i letos u řidičů nákladních aut jedním z nejčastějších prohřešků. Šoféři náklaďáků si totiž často mylně myslí, že když jsou vysoko a mají několika tunové auto, že se jim vlastně nemůže nic stát, jelikož překážku roztřelí. Neuvědomují si, že když se srazí s jiným nákladním vozem, tak jde o střet takzvaně padesát na padesát. O tom, jak to vypadá v kabině nákladního auta, když se převrátí, se tak místo finančního postihu přesvědčil nejeden hříšník.

„Na takovém trenažéru jsem byl poprvé. Dobré je, že v kabině měli umístěné plyšáky, jež simulovaly volně ležící předměty. Od teď se budu za jízdy vždy poutat a všechny věci budu mít zajištěné. Netušil jsem, jak mohou v autě při nárazu volně ležící předměty létat. Ještě že jsou plyšové hračky z měkkého materiálu, být z tvrdšího a pevnějšího schytá posádka i pár ran od nich,“ řekl řidič kamionu s českou registrační značkou.

Kromě používání zádržných systémů se policejní hlídky zaměřili i na další dodržování povinností a zákazů, které ukládá zákon. V síti tak uvízl polský řidič, který neměl tachograf v autě, u něhož to předpisy vyžadují. Prohřešek policisté postoupili Oddělení dopravně správních agend Krajského úřadu Ústeckého kraje a řidič musel na místě složit dvaceti tisícovou kauci. „O konečné výši pokuty rozhodnou úředníci ve správním řízení. Kauce slouží všeobecně k tomu, aby se lidé, se kterými je projednáván prohřešek, dostavovali k jeho projednání. Když nebudou na předvolání reagovat a řízení se bezdůvodně vyhýbat, propadne kauce státu,“ uvedl jeden z dálničních policistů.

Během pětihodinové dopravně – bezpečnostní akce hlídky zkontrolovali sto třináct nákladních aut, patnáct autobusů a čtyřicet osobních vozidel. Řidiči a posádky si kromě otočného simulátoru kabiny nákladního auta, simulátoru nárazu vyzkoušeli alkoholové a drogové brýle nebo poskytnutí první pomoci. Kromě dálničních a krajských dopravních policistů se akce zúčastnili jejich kolegové z  Drážďan, úředníci Krajského úřadu Ústeckého kraje, manažer ústeckého Besip teamu a budoucí zdravotničtí záchranáři.

Sedmý ročník akce Den pro kamiony obrazem

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru