Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem se v září otevírá nové vzdělávací centrum nejen pro děti, které je zaměřeno na výuku angličtiny metodou vytvořenou v rámci světového systému Mortimer English Club a na kurzy pomáhající dětem s poruchami učení. Nejen o angličtině jsme si povídali s Bárou Schneiderovou, majitelkou centra s názvem Miniclub.

Proč jste se rozhodla otevřít zrovna jazykové centrum zaměřené na angličtinu?

Angličtina je světovým jazykem a dneska už ji potřebuje opravdu téměř každý. Filmy, písničky, seriály jsou v angličtině, studenti spoustu odborné literatury seženou jen v tomto jazyce. Angličtina je dnes téměř podmínkou každé lepší pracovní pozice. Také mnohem více cestujeme, a to i bez cestovních kanceláří. A největší fenomén dneška – internet a život online vyžaduje znalost angličtiny.

Myslíte si, že školní angličtina dětem nestačí?

Bohužel, jako člověk, který ve školství působil, jsem přesvědčena o tom, že ne. Školní výuka cizích jazyků je postavena na biflování slovíček a gramatiky. Nemohou za to ani tak učitelé, jako systém a osnovy. Mnohdy se stává, že dítě mluví plynně anglicky, ale občas udělá chybu v gramatice nebo při psaní. Oznámkováno je ale hůře než dítě, které sice anglicky nepromluví, ale píše na jedničku gramatické testy. Málokteré dítě se ve škole naučí mluvit. Navíc je to nebaví a v tu chvíli ztrácí motivaci. To v Mortimer English Clubech měníme.

Nemělo by pro ně být motivací, že bez angličtiny se dnes už neobejdou?

To je těžké, cizí jazyky se dítě nejlépe naučí ještě v předškolním věku, kdy jazyk vnímá přirozeně a dokáže se jej naučit téměř jako rodnou řeč. V té době ještě ale neví, jak je to pro jeho budoucí život důležité. Měli by to vědět rodiče.

Hodně cestuji a pořád mě strašně fascinuje, že v zemích, kde děti znají školu maximálně na obrázku, na Vás na ulici pokřikují anglicky už děti s plenkami. Jejich rodiče pochopili, že angličtinu potřebují.

Kdy je nejlepší s angličtinou začít?

Ideálně od batolete. Dítě je schopno angličtinu vnímat a ukládat si ji již od prvního roku. V našem centru obvykle začínají mezi druhým a třetím rokem, ale do budoucna určitě nabídneme i kurz pro mladší děti. Na druhou stranu, nikdy není pozdě. Do Mortimer English Clubů chodí i teenageři. Navíc angličtina není jen pro děti a mladé, začít se mohou učit i senioři. Kurzy pro seniory mívají velký úspěch.

Ve Vašem centru učíte děti podle metodiky Mortimer English Clubu, v čem je jiná?

Děti učíme nenásilnou formou, hrajeme si, zpíváme a tancujeme. Klademe důraz na to, aby děti uměly angličtinu používat, aby uměly mluvit. Na děti proto mluvíme jen anglicky. Výrazy se učíme zážitkově. Například když se učíme o zimních sportech, máme v hodině brusle, lyže, boby a padá nám sníh. Mortimer má propracovanou metodiku, která na sebe navazuje několik let. Děti postupně přecházejí na kurzy, které odpovídají jejich zlepšujícím se schopnostem. Systém funguje po celém světě již přes 25 let, v současné chvíli je jen v České republice 17 klubů.

Kolik je ve třídě maximálně studentů?

Učíme se v malých skupinkách. Nejmenších dětí je maximálně šest, školních dětí může být osm.

Známkujete děti?

Rozhodně ne, jde nám o to, aby se děti nestyděly a rozmluvily se, když řeknou něco špatně, neopravuji je, upozorním a pak jim to znovu vysvětlím. Žádné známky, žádné úkoly, pouze pozitivní motivace.

1509skolka2

Vaše lektorky jsou vystudované učitelky angličtiny?

To, že je někdo vystudovaný pedagog, neznamená, že umí učit, respektive, že umí pracovat s dětmi. Svoje lektory si vybírám velmi pečlivě, požaduji perfektní angličtinu a cit k dětem. To mi žádný vysokoškolský diplom nezaručí. Lektorky prochází školeními v české centrále Mortimer English Club. Pokud několikadenní školení zvládnou, pak teprve mohou jít učit.

Pro jaké věkové skupiny nabízíte kurzy?

V tuto chvíli nabízíme kurzy English for minis – pro děti od 2 do 4 let, English for children pro děti od 4 do 10 let a Fit for English 1. Koncept Mortimer English Club je originální v tom, že má vytvořený výukový program pro různé stupně pokročilosti. Děti tak mohou začít ve dvou letech a pokračovat až do doby, kdy se domluví plynně anglicky. Další variantou je English minischool.

Co je to English minischool a kdo ji může navštěvovat?

Jedná se o dopolední anglickou miniškolku. Mohou ji navštěvovat děti od 2,5 do 6 let. Děti společně s lektorkami stráví dopoledne plné anglických her, písniček, jógového cvičení a výtvarné činnosti. Všechno opět probíhá v angličtině.

Miniškolka se koná každý den?

V současné chvíli ji nabízíme dvakrát týdně, rodiče obvykle volí jeden den pravidelné docházky v týdnu. Jde o alternativu ke klasické školce.

A co angličtina pro dospělé?

Od října nabízíme dva kurzy – pro věčné začátečníky a pro maminky na mateřské dovolené. Druhý kurz je spojený s hlídáním dětí, maminky se učí a druhá lektorka se věnuje jejich dětem.

Kromě angličtiny nabízíte dětem nebo jejich rodičům ještě něco dalšího?

Samozřejmě, čeká nás mnoho akcí pro děti o hlavních i vedlejších prázdninách, nabídneme také akce pro rodiče, dalším velkým projektem jsou kurzy Snadného učení, které v Ústeckém kraji nabízíme pouze my.

Pro koho jsou tyto kurzy určeny?

Pro děti, které mají problémy ve škole, nebaví je učení, nemají úspěch nebo je potkala těžká situace a ony se s ní nedokáží vyrovnat. Dnešní doba je pro děti velmi náročná, mají kolem sebe obrovské množství podnětů, které musí neustále zpracovávat. Mnoho dětí to nezvládá a pak se setkává s neúspěchem. Já jsem přesvědčena o tom, že každé dítě může zažít úspěch.

V čem tedy metodika spočívá? Naučíte dítě, aby bylo úspěšné?

Jedná se o metodu One brain – jednotný mozek, díky které dokážeme dětem pomoci zvládat každodenní stres, školní učivo a každodenní nároky, které jsou na ně kladeny. Pro děti je připraven cyklus několika jednodenních kurzů, které jsou vytvořeny speciálně pro ně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru