Nedostupné památky krajské metropole se otevřou veřejnosti
Parní vodárna u střekovského vlakového nádraží. Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Již po dvaadvacáté se Ústí nad Labem připojuje ke Dnům evropského dědictví. Ústečané a návštěvníci města si budou moci od 9. do 17. září 2017 prohlédnout na pětadvacet památek, z nichž některé nejsou běžně veřejnosti přístupné. Na řadě zpřístupněných objektů je pro návštěvníky připraven doprovodný program.

Mezi památky, které jsou běžně nedostupné a veřejnosti se otevřou již o víkendu 9. a 10. září jsou vodní elektrárna Střekov na Pražské ulici, Masarykovo zdymadlo na Střekově, správní budova Unipetrolu s výzkumně vzdělávacím centrem v Revoluční ulici (dříve VÚANCH), Severočeské divadlo na Lidickém náměstí, palácová vila Carla Friedricha Wolfruma v ulici Na Schodech (Český rozhlas). V ulici Winstona Churchilla své dveře otevře palácová vila Ignaze Petschka (ústecká obřadní síň), palácová vila Hanse Weinmanna (Severočeská vědecká knihovna), kdy na návštěvníky kromě komentované prohlídky čeká podzimní burza knih. Také v letošním roce Dny evropského dědictví doprovází soutěž o ceny. Kompletní seznam zpřístupněných památek s otevírací dobou a pravidly soutěže je zveřejněný na webových stránkách ústeckého magistrátu.

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů a i dalších prostor, v nichž všech je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují pouze historické památky, které jsou oficiálně prohlášeny kulturními památkami, jako jsou známé hrady, paláce a katedrály, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov, které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně. Město Ústí nad Labem se do akce zapojuje od roku 1996.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru