OBRAZEM: Cyklisté a in-line bruslaři prošli policejní kontrolou
Dechová zkouška na alkohol. Zdroj foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Svádov – Na hlídku ústecké policie narazili na odpočívadle ve Svádově ve čtvrtek cyklisté a in-line bruslaři, kteří si vybrali ke sportování labskou cyklostezku ze Střekova do Děčína. Strážci zákona se zaměřili na dodržování pravidel na stezce a na povinnou výbavu jízdních kol.

Preventistka kriminality ústecké policie Daniela Vrůblová uvedla, že se policisté kromě povinné výbavy kol zaměřili u dospělých na požití alkoholu před jízdou a během ní. „Hlídka prováděla dechovou zkoušku,“ uvedla policistka. Během kontroly hlídka nepřistihla za řídítky žádného podnapilého cyklistu.

„Dětí jsme se ptali, zda znají povinnou výbavu kola. Za správné odpovědi byly odměněny reflexními prvky,“ doplnila Daniela Vrůblová.

Podle současného silničního zákona musí být každé jízdní kolo vybaveno dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami, zadní odrazkou červené barvy, tato odrazka může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností, přední odrazkou bílé barvy, tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností, na obou stranách pedálů odrazkami oranžové barvy, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy, matice nábojů kol, pokud nejsou křídlové, rychloupínací nebo v kombinaci s krytkou konce náboje, musí být uzavřené, volné konce trubky řidítek musí být spolehlivě zaslepeny zátkami, rukojeťmi a podobně.

Jízdní kola pro jízdu za snížené viditelnosti musí být vybavena světlometem svítícím dopředu bílým světlem; kdy světlomet musí být seřízen a upraven trvale tak, aby referenční osa světelného toku protínala rovinu vozovky ve vzdálenosti nejdále 20 metrů od světlometu, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může být světlomet nahrazen svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem, zadní svítilnou červené barvy, kdy může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy.

2007 akce policie2

Hlídka se zaměřila na používání reflexních prvků. Zdroj foto: Policie ČR

2007 akce policie3

Děti dostávaly reflexní prvky na kola. Zdroj foto: Policie ČR

2007 akce policie5

Policejní kontrola. Zdroj foto: Policie ČR

2007 akce policie6

Dechová zkouška na alkohol. Zdroj foto: Policie ČR

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru