Strážníci přednášeli ve škole ve vyloučené lokalitě na téma šikana, kyberšikana, násilí a krádeže
Ilustrační foto: MP Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Výuka prevence kriminality a dopravní výchovy již při městské policii probíhá notnou řádku let. Za tuto dobu prošla výuka kvalitativními změnami, které reagují na stávající potřeby předškolní i školní mládeže. Pilířem výuky je projekt „MP dětem“, který se skládá ze tří částí - zvyšování právního vědomí, pořádání sportovních soutěží a příměstských prázdninových táborů

Zvyšování právního vědomí spočívá v celoroční práci s dětmi ve věku 6 - 15 let, které tvoří žáci základních škol. Tyto děti jsou z rodin, které žijí v Ústí nad Labem v lokalitách ohrožených sociálním vyloučením. Průběh projektu zajišťují strážníci městské policie „preventisté“ spolu s asistenty prevence kriminality, kteří působí v daných lokalitách. Při této výuce se klade důraz i na finanční gramotnost a na slušné chování žáků jak při školní výuce, tak i ve volném čase mimo školu.

V posledních letech se často probírá i problém šikany mezi dětmi. Mezi aktivity preventistů se zařadila poslední dobou i kontrola žáků, aby do školy nenosili věci, které do školy rozhodně nepatří. O tuto aktivitu požádala vedení městské policie jedna ze škol, působící ve vyloučené lokalitě. Do školy se následně dostavila hlídka městské policie ve složení preventista a strážník. Po konzultaci s vedením školy a pedagogy bylo rozhodnuto, že v problémových třídách budou uskutečněny přednášky na téma šikana, kyberšikana, násilí mezi žáky a krádeže. Dále pak byli všichni žáci poučeni o tom, jak tyto situace řešit, kam a na koho se mohou obrátit s žádostí o pomoc. Paní ředitelce byla nabídnuta následná spolupráce s oddělením prevence kriminality.

Jako poděkování strážníkům obdržel primátor města děkovný dopis od ředitelky dané školy, ve kterém píše: „Vážený pane primátore, chtěla bych Vaším prostřednictvím poděkovat panu řediteli městské policie a jeho kolegům, za rychlou a efektivní intervenci, která proběhla na naší škole z důvodu bezpečnosti žáků ve školním prostředí i mimo ně. Velmi oceňuji rychlou reakci a cílené jednání bez časové prodlevy v momentu, kdy potřebujeme vytvářet bezpečné prostředí pro všechny“.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru