Nonstop mrazy se sněhem? Máme asi smůlu, vrchol zimy jsme očividně už prožili
Vrch Čičov, začátek února 2023. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Na celém území České republiky bylo ve středu večer zaznamenáno cca 500 blesků. Slušné, na 1. únor bezesporu. V centrální části Evropy přístroje detekovaly přes 22 000 blesků. Mazec, vždyť bylo 1. února, nikoli 1. srpna. Nárazy větru dosáhly rychlosti až přes 80 km/h. Mimo jiné na Mostecku (v Kopistech) anebo v Ústí nad Labem (jo, v Kočkově, ne přímo ve městě), tam až nějakejch 83 km/h. Milešovka hlásila až 32 m/s neboli 115 km/h. Jaké bude počasí teď?

3. února: V nočních hodinách od západu dorazilo srážkové pásmo spojené s frontou. Neztrácejme čas tím, jestli půjde o frontu okluzní, studenou, teplou, všechny fronty jsou si přeci rovny, bez ohledu na jejich orientaci. Prostě fronta. Nejdřív, zcela logicky, se sněhové vločky objeví v okresech Chomutov a Louny, pak postupně až v okrese Děčín. Kolik sněhových vloček spadne? Pravděpodobně mezi 3 až 10 cm. No moc se neradujte, s teplotami to totiž nebude žádná sláva. Hned po přechodu srážkového pásma vylezou na 4 ž 6 °C (v nížinách), čili i když se náhodou dočkáme pořádného poprašku, brzy zmizí. Hory si však přilepší, ačkoli i tam rtuť v teploměrech atakuje bod mrazu, respektive vystoupá do rozmezí 1 až 2 °C. A ve městech až na 7 °C. Srážky se objeví i po frontě a asi nepřekvapí, že v nižších nadmořských výškách budou dešťové.

4. února: Oblačno až polojasno, k večeru a večer sem tam až jasno. Hlavně na horách a hlavně v první polovině dne sněhánky. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

5. února: V průběhu noci se jakžtakž vyjasní, což skončí brutálním mrazem, přesněji řečeno nejnižšími ranními teplotami kolem -3 až -7 °C, vzácně až -10 °C. Nejvyšší odpolední teploty tak drsné nebudou, a sice okolo -2 až 2 °C, sporadicky až 3 °C. Srážkové úhrny nulové. Někdy dopoledne se od severozápadu přiženou mraky, ale na sněžení to nevypadá (co se severozápadních Čech neboli Ústeckého kraje týče).

6. února: Slunečno, tedy převážně jasno, přinejhorším skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo nuly, nejnižší ranní teploty kolem minus tří až pěti, na Mezáku a nad Mezákem se mohou těšit na nějakých minus osm až minus deset. Bohužel stupňů Celsia a ne stupňů Fahrenheita (-10 °F = -23 °C).

Jako pěkný, ale nebyly by lepší nonstop mrazy se všudypřítomnou sněhovou pokrývkou? Byly, avšak dlouhodobé výhledy tvrdí, že máme smůlu. Vrchol letošní meteorologické zimy jsme očividně prožili už v prosinci.

Velký špatný tohle, velký špatný.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru