Pohádka se rozplynula... Přijdou celodenní mrazy, ale bez přívalů sněhu (asi)
Ilustrační foto.
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - O „stříbrném“ víkendu počasí v Česku ovlivní hned dvě tlakové níže. Odborníci (tj. modely ALADIN, ECMWF, GFS a další) o nich mluví už nějaký ten den. Před pár dny mluvili o tom, že druhá tlaková níže způsobí to, čemu ve Spojených státech říkají Snowmageddon, Snowpocalypse, Snowzilla apod. Prostě kalamitka, pořádná sněhová kalamitka, totální kolabs dopravy atd. Tentokrát bez nadsázky, protože i ve městech (jinými slovy v Děčíně, Chomutově, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem aj.) by za několik desítek hodin napadlo 30 až 40 cm sněhu, takže by na pomoc musela přispěchat armáda...

Jak už tomu však bývá zvykem, s blížícím se termínem „dne D“ se avizované přívaly sněhu začaly vytrácet. Alespoň z pohledu severozápadních, a nejen severozápadních, Čech. Stříbrná neděle je ještě relativně daleko, třeba nakonec ona tlaková níže přeci jenom půjde původně předpovídanou trasou, nicméně není to příliš pravděpodobné. S teplotami pod nulou, 24/7, ale počítat můžeme.

Takže: Dědek Mráz dorazí. Zdali na steroidech, tedy s pořádnou chumelendou, se ukáže až v neděli. Avšak v tuto chvíli to nevypadá, že by se Dědkovi Mrazovi chtělo pozřít pořádnou dávku steroidů, ačkoli Morava a Slezsko by mohly nesouhlasit. Ale to, že Moravu a Slezsko asi zasype sníh, nám může být jedno, ne?!

Předpověď (pro Ústecký kraj) vycházející ze čtvrtečních slov výše zmíněných odborníků:

9. prosince: Do cca 9:00 až 12:00 zmenšená oblačnost, pak se od jihovýchodu zatáhne. Nepřekvapí sněžení, ale velmi, velmi slabé, o ničem. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

10. prosince: Od půlnoci do půlnoci zataženo. Především nahoře na horách nepřekvapí sněhánky s tím, že se jich pár může objevit i dole. Ale opět, budou velmi, velmi slabé, tak trochu o ničem. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, ojediněle až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Stříbru zdar: Tož kdyby vyšly ty původní prognózy, po obědě by se lidově řečeno roztrhla peřina a už večer by se všude mohlo bobovat, sáňkovat, sněhulákovat... Jenomže ono houno. Znovu převážně (jenom) zatažená obloha, při troše štěstí v odpoledních hodinách se slabým sněžením, které by snad mohlo skončit (silnějším) popraškem. Ve Šluknovském výběžku by mohly napadnout až tři, čtyři cenťáky. Nejvyšší odpolední teploty okolo -4 až 0 °C, nejnižší ranní teploty kolem -2 až -6 °C.

12. prosince: Celodenní mráz, respektive v maximu okolo -5 až -1 °C a v minimu kolem -2 až -6 °C. Mraků dost, zato sněhových vloček pramálo, snad s výjimkou Krušných hor...

Ať už se Dědek Mráz něčím nadopuje, nebo ne, Krušné hory zbělají. Takže přinejhorším za sněhem hurá do hor. A co se pravděpodobnosti bílých Vánoc týče, aktuální dlouhodobé výhledy (které jsou úplně o houně) pár dnů před Štědrým dnem počítají s výrazným oteplením (na západě Francie až okolo 20 °C). Každopádně teď nám bude nějaký ten den (pořádná) zimička, bez ohledu na to, kolik (ne)napadne sněhu. Svetry nasadit!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru