Klobásky s listerií, sýry s kovem, rozinky v technickém oleji. V českých obchodech se objevilo jídlo, které vám může ublížit!
Konzumace závadných potravin může způsobit zdravotní potíže. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR – Klobásky, které mohou způsobit listeriózu, sýr s úlomky kovu či rozinky naložené v minerálním oleji. Takové výrobky mohli Češi v minulých dnech koupit v obchodech. Před jejich konzumací varuje Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Klobásky s listerií

2509klobasy

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu. V jiných obchodech se produkt podle veterinární inspekce neprodával.

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Sýr s úlomky kovu

2509syr

Na českém trhu se objevily kozí sýry od francouzského výrobce, které by mohly obsahovat úlomky kovu. Část výrobků se podařilo zadržet ve skladech, část se dostala do prodejen různých obchodních řetězců. Spotřebitelé by neměli produkty konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.

O výskytu rizikového výrobku na jejich trhu informoval ostatní členské státy francouzský výrobce sýrů Société Fromagère de Riblaire. Ten stahuje z trhu a od spotřebitelů tři druhy kozího sýra (Bûches de chèvre, Sainte Maure, Rondin), distribuovaného navíc pod různými značkami. Z následného šetření SVS vyplynulo, že se na český trh dostaly dva různé výrobky (celkem cca 7500 balení)

Identifikace výrobku č. 1:

  • Název: Buche Fondante Président 180 g
  • Šarže: 228 AD 01320 s datem spotřeby 15.10.2022, 1920 ks; 234 AD 01320 s datem spotřeby 21.10.2022, 1920 ks (2x); 241 AD 180 s datem spotřeby 28.10.2022, 1082 ks
  • Více než třetina ze zhruba 6800 balení sýra (výrobku č. 1), které byly v ČR distribuovány, se podařilo zablokovat ve skladu distributora v Říčanech u Prahy a bude následně zlikvidováno. Větší část množství již byla distribuována dalším odběratelům, mezi nimiž byli především velké řetězce prodávající potraviny (Tesco, Albert, Billa, Kaufland) či internetový obchod Košík.

Identifikace výrobku č. 2

  • Název: Kozí sýr s bílou plísní – rolka 200 g
  • Doba minimální trvanlivosti: 29. 9. 2022
  • Celá šarže výrobku č. 2 (cca 100 kg) byla ze skladů obchodního řetězce Lidl distribuována na prodejny tohoto řetěze. V současné době probíhá stahování výrobku, stažená potravina bude neškodně odstraněna. Obchodní řetězec Lidl již o možnosti vracet výrobek informoval na svých webových stránkách i oficiálním facebookovém profilu.

Rozinky v minerálním oleji

2509rozinky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila přítomnost nepovolené látky v potravině TESCO Rozinky Sultana, balení: 200 g, s označením data minimální trvanlivosti do: 4/2023, šarže: L220953V9871.

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři potvrdil přítomnost minerálního oleje, který není potravinářskou látkou a nesmí být v potravinářském výrobku obsažen. Množství nepovoleného oleje činilo 397 mg/kg a výrobce tak porušil nařízení Evropského parlamentu a Rady o potravinářských přídatných látkách.

Inspektoři SZPI nařídili kontrolované osobě, společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby uvedenou šarži potraviny neprodleně stáhla z tržní sítě.

Potravinářská inspekce důrazně nedoporučuje konzumaci spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru