Důchody se od ledna opět zvýší. O kolik?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Od začátku příštího roku se opět zvýší všechny důchody, kromě starobních tedy i invalidní a pozůstalostní. Tentokrát půjde o řádnou valorizaci, což znamená, že se budou zvyšovat obě složky důchodů. O 140 korun dostanou přidáno všichni bez ohledu na to, kolik nyní pobírají. K tomu se zvedne i takzvaná procentní výměra, a to o 5,1 procenta. Průměrný starobní důchod by se tak měl po Novém roce zvýšit o 825 korun. Navíc od ledna ke starobnímu důchodu přibude 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

Díky letošním valorizacím a té, která proběhne v lednu, se rekordně zvýší poměr důchodu k průměrné mzdě. Zatímco na začátku roku 2022 důchodci pobírali 42,5 procenta průměrné mzdy, v lednu 2023 to bude 45,9 procenta. Reálná hodnota důchodu tak vzroste o 5,1 procenta.

Valorizace se promítne do státního rozpočtu, jehož výdaje se v této souvislosti zvýší o 28,6 miliard korun. Celkové výdaje na důchody budou tedy v roce 2023 činit 659,7 miliard korun. O zvýšení důchodů od ledna bylo možné rozhodnout až nyní po zveřejnění statistických údajů o průměrné mzdě za srpen. Výši valorizace ovlivňuje kromě tohoto ukazatele také například průměrná míra inflace či index životních nákladů domácností důchodců.

Další navýšení: Starobní důchody od ledna zvedne i „výchovné“

Do výše starobních důchodů se od ledna 2023 promítne i takzvané výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 korun za každé vychované dítě. Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu vychovávaných dětí automaticky. U žen, pokud jim důchod bude nově přiznán po 31. prosinci 2022, a u otců (bez ohledu na to, odkdy důchod pobírají), je možné výchovné přiznat na základě žádosti u České správy sociálního zabezpečení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru