Sbohem, teplíčko. O víkendu se objeví první sněhové vločky!
Připravte se na první sněhové vločky. Na horách. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Tak nám zase zapršelo. A ne úplně málo. Na pár místech v České republice za středu 14. a čtvrtek 15. září spadlo 50 až 60 litrů vody na metr čtvereční. Co se severozápadních Čech týče, nejmokřejší byla krušnohorská část okresu Most, kde za 24 hodin spadlo až 29 litrů vody na metr čtvereční (Český Jiřetín). Vlhké však byly i nížiny.

V Kopistech u Mosteckého jezera spadlo 18 litrů vody na metr čtvereční (z toho 100 % během středečního dne), sousední Teplice obdržely dešťovou dotaci ve výši 17 litrů vody na metr čtvereční. Většině měst a obcí zvlněné frontální rozhraní dalo 10 až 15 litrů vody na metr čtvereční. Se srážkami můžeme počítat i v průběhu třetího víkendu meteorologického podzimu s tím, že se k nim přidá severozápadní proudění, respektive příliv původem arktického vzduchu přes Norské a Severní moře. A to znamená, že se venku rozhodně neohřejeme. Opak je pravdou, s velkou pravděpodobností se odehraje sněhová premiéra.

16. září: Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C (nahoře v Krušňákách do 10 °C), nejnižší ranní teploty kolem 11 až 7 °C. Ráno se s oblačností nijak zvlášť šetřit nebude, od dopoledne do západu sluníčka převážně oblačno až polojasno, ale ve večerních hodinách se vyjasní. Místy přeháňky, všude dešťové.

17. září: Ještě před východem jediné hvězdy v našem planetárním systému se od severozápadu zatáhne. A znovu se roztáhne až někdy k večeru, navíc ne dokonale, čili podmínky pro fotografování Měsíce a největších (nejkrásnějších) planet u nás (Jupiter, Saturn) nebudou nejlepší. Co se srážkové činnosti týče, už od brkého rána nepřekvapí dešťové kapky, a to hlavně v Krušných horách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, ojediněle až 14 °C (nahoře v Krušňákách do 5 až 7 °C), nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C.

18. září: Mraky, mraky, mraky, tak by se dal stručně shrnout nedělní den. Bez deště to nepůjde, i tentokrát především v Krušných horách (jako obvykle při severozápadním větru). Ale v suchu nebudou ani Jeseníky, Krkonoše anebo Šumava, prostě žádné hory. A teď dobře poslouchejte. Na vrcholcích českých hor se na 99 % dešťové kapky změní ve sněhové vločky. Po dopadu na zem ihned zemřou, zřejmě, nicméně zima už o sobě začne dávat vědět... Milujete-li sněhové vločky, hurá na Klínovec, střechu Krušných hor. I tam by se mohly ukázat. Nížiny si na sníh ještě budou muset počkat. Jak dlouho? 77 dnů a 13 hodin (tato autorem náhodně zvolená doba vychází na 2. prosince, tak schválně, pozn. red.). Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C (nahoře v Krušňákách do 5 °C), nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

19. září: Slunečních paprsků jako šafránu, ojediněle přeháňky (zas všude v kapalném stavu). Odpolední maxima okolo 10 až 14 °C, ranní minima kolem 9 až 5 °C.

Globální oteplování, kde jsi?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru