Kvalita vody: Vyhlášeno je už deset zákazů koupání! Na dalších 13 místech to je nevhodné
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Letní prázdniny se chýlí do své poslední čtvrtiny a podle předpovědi počasí nás výhledově do konce srpna čeká slunečné a teplé počasí s teplotami kolem 30 °C s minimem srážek. Toto počasí přímo vybízí ke strávení příjemných chvilek v blízkosti přírodních vodních ploch. Bohužel s tímto počasím se také pojí další zhoršování kvality vody z hlediska zvýšeného rozvoje sinicových vodních květů. K dnešnímu dni je vyhlášeno deset „zákazů koupání“  a 13 míst bylo označeno jako nevhodné ke koupání.

 

Oranžovým symbolem, kdy je doporučeno citlivým osobám se po vykoupání osprchovat, je hodnoceno stále více lokalit. Nejedná se pouze o menší rybníky, ale i různé vodní nádrže, např. Máchovo a Hamerské jezero v Libereckém kraji, Brněnskou přehradu v Jihomoravském kraji, dále Vodní nádrž Plumlov v Olomouckém kraji, Vodní nádrž Skalka v Karlovarském kraji nebo koupaliště ve volné přírodě Hostivař v Praze. Více informací o nebezpečí spojeném se sinicemi a užitečné rady naleznete zde: Sinice a koupání v přírodě, SZÚ.

Přehledné hodnocení kvality koupacích vod je k dispozici na: Koupací vody (koupacivody.cz) a také na internetových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic.

V Ústeckém kraji ze sledovaných ploch neodpovídá voda hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem zbytková jáma dolu Varvažov – překročeny jsou tam limitní hodnoty sinic a chlorofylu-a.

Voda nebezpečná ke koupání, hrozí akutní poškození zdraví. Zákaz koupání!

kraj

název koupaliště

Vysočina

Rybník Kachlička – masový výskyt sinic

 

Vodní nádrž Sedlice – významně překročeny limitní hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a

Jihočeský

Vodní nádrž Orlík – veřejné tábořiště Podolsko – výrazně překročeny limitní hodnoty sinic a chlorofylu-a

Karlovarský

Velký rybník – masový výskyt sinic

Královéhradecký

Přírodní koupaliště Trutnov – Dolce park – výrazně překročeny limitní hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a

Liberecký

Koupaliště Sedmihorky – překročeny limitní hodnoty sinic a chlorofylu-a

Moravskoslezský

Rybník Pod Hradem – Bohušov – masový výskyt sinic

Praha

Koupaliště Džbán – masový výskyt sinic, vysoké hodnoty chlorofylu-a

Pardubický

Rybník Rosnička – výrazně překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice

Zlínský

Pahrbek Napajedla – masový výskyt sinic a vysoké hodnoty chlorofylu-a

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru