AKTUÁLNĚ: Přijíždějí stovky nových hasičů z celého Česka. Začíná útok proti požáru
Foto: HZS ČR
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Už několik dní zápasí stovky profesionálních a dobrovolných hasičů v Národním parku České Švýcarsko s požárem, který nemá v naší novodobé  historii hasičského záchranného sboru obdoby.

Hasičům se stále daří držet požár v Národním parku České Švýcarsko na severu Ústeckého kraje na ploše pět krát dva kilometrů. Čekají na posily a během dne by rádi dostali obří požár pod kontrolu.

Informuje o tom Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. "Do ranních hodin bude současných 410 hasičů posíleno o dalších 220. Počet jednotek bude zvýšen ze současných 80 na 120. Jedná se o posily z celé ČR. Dopoledne je v plánu zahájení požárního útoku vedoucího k lokalizaci požáru," uvádějí hasiči.

Ze Švédska také dorazila na pomoc dvě letadla Air Tractor AT802F, aby pomohla s leteckým hašením. Každé z letadel pojme tři tisíce litrů vody.

Hořet začalo minulou neděli.

https://www.youtube.com/watch?v=PNTFTRyq19E

Nadále jsou uzavřeny tyto obce a lokality, kde stále probíhají hasební práce: Hřensko, Mezní Louka, obě soutěsky, Pravčická brána, Mezná, Šaunštejn, Zadní Jetřichovice a Česká silnice, Dolský mlýn, Kamenická vyhlídka, Vysoká Lípa, okraj obce Janov.

Vstup do lesů na celém území Saského Švýcarska a saské východní části Krušných hor je uzavřen do odvolání. Požár dále sužuje několik ohnisek a přiblížil se i k obci Schmilka. Hraniční přechod Hřensko-Schmilka je stále uzavřen.

Jetřichovicko s oblíbenými vyhlídkami (Mariina, Vilemína stěna nebo Rudolfův Kámen), Tokáň, Pavlinino údolí, Růžovský vrch, rozhledna Růženka apod. V těchto částech národního parku je možný pohyb pouze po turistických cestách. Ostatní lokality mimo toto území jsou přístupné bez omezení. Je nutné dbát zvýšené opatrnosti v souvislosti s vysokým rizikem požárů.

Ostatní části národního parku a destinace České Švýcarsko jsou přístupné a bezpečné, zároveň se zde nepohybují složky IZS. Pro návštěvníky jsou tedy přístupné lokality Tisá, Ostrov, Sněžník, okolí Děčína, Srbská Kamenice, okolí České Kamenice a Krásné Lípy, Doubice, Vlčí hora a celý Šluknovský výběžek včetně Lužických hor.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru