VIDEO: S hašením národního parku už pomáhá i legendární vrtulník Black Hawk
Black Hawk, Černý jestřáb, nabírá vodu z Labe. Foto: HZS Ústeckého kraje
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Od včerejších odpoledních hodin se k leteckému hašení v Hřensku připojil vrtulník z Polska a od dnešního rána je doplní vrtulník ze Slovenska, který je již na letišti v Ústí nad Labem. Pomoc poskytne svými letadly také Itálie.

UH-60 Black Hawk, v česku nazývaný Černý jestřáb, je americký dvoumotorový, čtyřlistý, středně těžký víceúčelový vrtulník vyráběný společností Sikorsky Aircraft. Sériová výroba strojů začala v roce 1979.

Piloti vrtulníků nabírají vodu do podvěšených vaků přímo z řeky Labe. Za den se jeden stroj může otočit a nad požár dopravit vodu až padesátkrát. Na místě je hustý letecký provoz, hasiči i policisté vyzvali zvědavce s drony, aby v lokalitě určitě nelétali. Nahlášené incidenty se budou prošetřovat.

https://www.youtube.com/watch?v=Tna6j_0PFfw

Požár se od neděle nepodařilo dostat pod kontrolu. Zasažená plocha je asi pět kilometrů dlouhá a dva kilometry široká. Hasiči v noci zajistli požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa. Požár v současné chvíli neohrožuje zatím neevakuovanou obec Janov. Hlavní hasební práce probíhají na skalách přímo ve Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky.

Občané, kteří volají s nabídkou pomoci se nově mohou obracet na telefonní linku 771 271 367 nebo na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru