Kliknul na odkaz na sociální síti, záhy přišel muž o tři sta tisíc
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Chomutov - Další oznámení o podvodu spáchaném pod záminkou výhodných investic přijali minulý týden chomutovští policisté. Obrátil se na ně 42letý muž z Chomutova, který uvěřil falešné nabídce investování a přišel kvůli tomu o statisíce korun.

Před pár dny dotyčného na sociální síti zaujal odkaz, který se týkal údajného investování s českou energetickou společností. Po kliknutí na odkaz na stránkách vyplnil své kontaktní údaje a za chvíli mu již volal neznámý muž s informacemi o nabídce investování. Vysvětlil mu, jak investování funguje a že je potřeba učinit počáteční vklad v částce 5.999 korun. Sdělil mu, že se s ním dále spojí někdo další a bude s ním investice řešit.

"V průběhu několika dní pak poškozenému kvůli údajným investicím volal ještě několikrát jiný muž, který s dotyčným začal vše podrobně řešit. Na jeho pokyn Chomutovan poslal ze svého účtu zmíněnou částku jako „počáteční vklad“ a také si do svého mobilního telefonu stáhnul několik aplikací. Ty měly být údajně nutné pro založení investic a další investování. Podvodník díky jedné z nich také získal propojení s telefonem poškozeného," uvádí mluvčí policistů Miroslava Glogovská. 

Do aplikací pak poškozený zadal své osobní údaje včetně fotografie občanského průkazu, údajů k platební kartě a IBAN jeho bankovního účtu. Poté ještě muž na žádost provedl potvrzení ke „klíči“, aby byla aplikace provázaná s jeho bankovním účtem. Následně měl za účelem ověření, zda je vše v pořádku, vyčkat na telefonu a na základě telefonických instrukcí zadával do zmíněných aplikací kódy z sms zpráv, které mu přicházely.

"Když se pak podíval do svého internetového bankovnictví, zjistil, že mu na bankovním účtu chybí zhruba 300 tisíc korun. Volal do banky a nechal si účet zablokovat. V bance také zjistil, že bez jeho vědomí byly provedeny z jeho účtu tři platby, pokaždé v částce bezmála 100 tisíc korun. Chomutovan tedy přišel celkově o téměř 300 tisíc korun," dodává Glogovská.

Případem se zabývají kriminalisté, kteří současně znovu nabádají občany k opatrnosti při zvažování svých investic.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru