FOTO: Vezu brambory s cibulí, tvrdil řidič dodávky celníkům. Ti ale při kontrole objevili něco úplně jiného
Foto zdroj: Celní úřad pro Ústecký kraj
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ústečtí celníci řešili během jednoho týdne hned několik případů nadlimitních přeprav vybraných výrobků, kterých se dopustili cizinci, tedy řidiči z Rumunska. Všechny se udály na dálnici D8.

Nejprve nedaleko obce Petrovice zastavila mobilní hlídka celníků ke kontrole řidiče, který v nákladovém prostoru dodávky převážel 10 plastových 25 litrových barelů. Pět z nich již bylo prázdných, v ostatních se nacházela motorová nafta.

Pak si u Lovosic celníci vytipovali ke kontrole dodávku s přívěsným vozíkem moldavské imatrikulace. Na dotaz hlídky, zda se ve vozidle nacházejí cigarety či jiné vybrané výrobky rumunský řidič celníkům sdělil, že má jen pár krabiček cigaret pro osobní potřebu. Při kontrole zavazadlového prostoru ale celníci odhalili pod zavazadly ukrytý nerezový sud tzv. KEG. Jak se později ukázalo, obsahoval 30 litrů moldavského vína. Při následné kontrole přívěsného vozíku zaujaly celníky dvě krabice obalené černou folií. Řidič tvrdil, že v jedné jsou brambory a ve druhé cibule. Když celníci krabice rozbalili, objevili uvnitř čtyři plastové kanystry každý o objemu 5 litrů s čirou kapalinou a lihovým odérem. Kontrolním měřením byla v objevené pálence zjištěna lihovitost 73 procent.

O den později celníci na stejném stanovišti objevili v nákladovém prostoru dodávky, též s rumunskou poznávací značkou, jeden 60 litrový a dva 25 litrové barely. Ty obsahovaly načervenalou kapalinu se zápachem minerálního oleje. Celníci odebrali orientační kontrolní vzorek i z nádrže vozidla. Provedený test reagoval pozitivně na přítomnost značkovače.

Protože hříšníci, směřující nejčastěji do sousedního Německa, nebyli při kontrole schopni předložit žádný doklad, který ukládá zákon, celníci nalezené nadlimitní množství vybraných výrobků zajistili. V celkovém součtu se jednalo o 200 litrů motorové nafty, 30 litrů vína a 20 litrů destilátu. Zajištěné vybrané výrobky propadnou ve prospěch státu.

Zákon o spotřebních daních jasně uvádí, jaké množství vybraných výrobků je možné bez patřičných dokladů převážet pro osobní spotřebu. Jelikož ustanovení zákona vychází ze směrnice Evropské unie, platí obdobná pravidla i v ostatních členských státech.

foto

2806celnici

2806celnici3

2806celnici4

2806celnici5

2806celnici6

2806celnici8

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru