Předčasně narozené děti dokázaly ústeckým zdravotníkům smysl jejich práce
Sraz ústeckých minidětí. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Severní Terasa – Ačkoliv je sobota 11. června ze Speciální základní školy v ulici Pod Parkem je slyšet dětský smích. Na zahradě mají sraz předčasně narozené děti a jejich blízcí se zdravotníky Neonatologické kliniky ústecké nemocnice.

Na setkání dorazila i Kristýnka Reidlová se svou maminkou. „Dcera se narodila v osmadvacátém týdnu a šesti dnech. Vážila sedm set gramů. Chtěla bych poděkovat personálu kliniky za jejich péči. Je to moc krásné, že zdravotníci dělají takové akce. Popovídala jsem si se dvěma maminkami, které se mnou ležely v nemocnici,“ uvedla pro e-ústí.cz maminka malé Kristýnky.

Lékař Martin Pánek doplnil, že setkávání nedonošených dětí je pro zdravotníky zpětnou vazbou, jak se daří jejich malým pacientům. „Dnes nejmladšímu účastníkovi byly dva roky a nejstaršímu třicet šest let. Dokonce si na něho sestřičky pamatují. Po dvouleté covidové pauze jsme sraz pojali ve stylu Dětského dne. Pro děti jsme připravili deset stanovišť, nechybělo malování na obličej a opékání buřtů,“ dodal lékař ústecké neonatologické kliniky.

Spolek Ústecké Miniděti byl založen na podporu rodin dětí, které byly ošetřovány na Novorozeneckém oddělení a nyní na Neonatologické klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Zdravotnické pracoviště pečuje o všechny děti narozené předčasně, jakož i o děti se závažnými komplikacemi vyžadující konziliární vyšetření dětským chirurgem, neurochirurgem, neurologem, kardiologem. Předčasně narozené děti tráví na Neonatologické klinice několik týdnů až měsíců, než je možné je propustit do domácí péče. Po celou dobu se rodiče setkávají se zdravotnickým personálem, který se jim snaží strastiplnou cestu nepoznaného světa usnadnit. Péče o tyto děti však nekončí propuštěním do domácí péče, ale je to běh na velmi dlouhou trať a v průběhu dalších let se mohou objevovat další komplikace, které je zapotřebí řešit. Spolek Ústecké Miniděti chce těmto rodinám pomáhat v jejich trnité cestě.

FOTOGALERIE:

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru