Polykač prášků: Kriminalisté rozpletli v Ústeckém kraji ojedinělý případ
Domácí zásoba léků, ke kterým muž přišel nelegálně. Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, Mostecko - Mostečtí kriminalisté z Toxi týmu objasnili dlouho rozpracovaný a ve své podstatě ojedinělý případ. Podle nich 28letý muž z Litvínova neoprávněně přechovával několik stovek balení léků ve svém bytě, ke kterým přišel nelegální cestou.

Podle nynějího vyjádření policistů měl muž během roku a půl obvolávat jak praktické lékaře, tak lékaře v různých nemocnicích po celé České republice pod smyšlenou identitou a měl požadovat vystavení receptů. "Vše mělo začít tím, že si zašel do knihovny na internet. Z veřejně dostupných informací na různých webových stránkách a sociálních sítích zjišťoval údaje k náhodně vybraným lékařům včetně jejich recenzí. Ordinace měl poté obvolávat a vydávat se za pacienta kontaktovaného ošetřujícího doktora," říká mluvčí policie na Mostecku Václav Krieger.

Vždy měl požadovat zaslání tak zvaného eReceptu na jeho mobilní telefon formou textové zprávy. Takto obdržené a neoprávněně vystavené recepty měl uplatňovat v lékárnách na území celého Ústeckého kraje. "Z výsledku šetření policisté zjistili, že Litvínovan měl takto jednat nejméně v 510 případech a měl nelegálně obdržet 680 kusů balení léků. Na podvodně získaných receptech byly předepsány zejména léčiva, která jsou podle nařízení vlády uvedená jako psychotropní látky," dodává mluvčí.

edeniky 2986

Tašky s léky. Foto: Policie ČR

Přestože po celou dobu používal několik různých telefonních čísel, operativní činností kriminalisté v součinnosti s dalšími články policie a státních orgánů muže ztotožnili. Na základě příkazu soudu policisté provedli domovní prohlídku v bytě podvodníka, při které zajistili pokladní lístky na výdej receptů, tiskoviny na různá jména a velké množství krabiček s léčivy. "Podle vyšetřovatele muž s léky nakládal tak, že většinu zkonzumoval. Prý nebyl problém užít i 100 kusů tablet denně. Na konci minulého týdne si muž od policistů převzal sdělení obvinění ze spáchání zločinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu," sděluje Václav Krieger.

Vzhledem k značnému rozsahu mu hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru