Bouře Ida srazila pocitovou teplotu pod -40 °C
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Snowmageddon! Snowpocalypse! Snowzilla! Taková by možná byla podoba titulků v našich regionálních denících/novinách, kdybychom mluvili anglicky a ne česky. Ano, senzacechtivé titulky jsou v módě i v Americe a dalších anglicky hovořících zemích. O čem je teď řeč?

O čtvrtečních večerních sněhových přeháňkách, které byly velice intenzivní. Nicméně, titulek, který vidíte výše, se módními trendy neřídí, takže nic nenafukuje ani nepřekrucuje. Je stoprocentně pravdivý.

Jak bylo avizováno, ve čtvrtek zesílil severozápadní vítr. Tak silný jako v pondělí sice nebyl, ale přesto jsme jej všichni pocítili. Na Milešovce byl několikrát naměřen náraz větru o rychlosti 101 km/h, a to až při teplotě -5,3 °C. To znamená, že na střeše Českého středohoří pocitová teplota klesla až k -18 °C. Celkem nízkou pocitovou teplotu měli v poledne v Ústí nad Labem, a sice až -11 °C. Docela ledárna, ale pořád daleko od těch minus čtyřiceti. To bylo někde na Dálném východě, ne? No, tato domněnka není daleko od pravdy. Na slovenském Lomnickém štítu v průběhu čtvrtečního dne pocitová teplota klesla až k -41 °C. Naši bratia vedia, čo je to poriadna zimička!

A my sa teraz pozrime, ako to bude s počasím cez víkend:

Piatok: Oblačnosti bude spočiatku málo. Jasno až skoro jasno, tak to bude väčšinou vyzerať. Nie na Slovensku, ale v Karlovarskom a Ústeckom kraji. Potom sa priženú mraky, avšak iba na chvíľu. Niekedy po 14. hodine sa opäť vyjasní, najmä na východe (medzi Chomutovom a Šluknovom). No večer sa opäť zatiahne a všetky hviezdy zmiznú. V Karlovarskom kraji sa objavia snehové prehánky, inde bez zrážok. Najvyššie popoludňajšie teploty okolo -2 až 2 °C.

Sobota: Od půlnoci do půlnoci oblačno až zataženo, v noci a ráno a potom ještě večer víceméně všude se sněžením. Hlavně však na horách, což dá rozum. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, takže do dokonalé zimy daleko (dokonalá zima, co to je?), nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C, čili v nížinách sice sněžit bude, ale sněhové vločky budou velmi, velmi vlhké.

Nedeľa: Je to neuveriteľné, ale už štvrtá nedeľa roku 2022. Neskutočné. Čase, spomaľ trochu, neriaď sa heslom metelesku blesku! Späť k počasiu. Nedeľné počasie bude hnusné, lepšie povedané slnkom nepoznané. V Krušných horách sa objavia snehové vločky, inde nič. Najvyššie popoludňajšie teploty okolo 3 až 7 °C, najnižšie ranné teploty okolo 3 až -1 °C.

Pondelok: Cez deň okolo 3 až 7 °C, v ranných hodinách okolo 3 až -1 °C. Zrážky žiadne, ale ani slnko.

Postskriptum: Sobotní erupce sopky v pacifickém státě Tonga prý nebyla dostatečně velká na to, aby zpomalila globální oteplování. Nevadí, slečně ze Švédska se alespoň nesplaší hormony. Navíc, až si odfrkne supervulkán v Yellowstonu, tak teplý byznys zkrachuje. Elektrickým autíčkům a papírovým brčkům zdar!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru