Ceny za pohonné hmoty klesají, v novém roce ale mohou vyšplhat na historicky rekordní úroveň
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - V roce 2022 existuje značné riziko, že ceny pohonných hmot v ČR vystoupají na svoji historicky rekordní úroveň. Jak benzín, tak nafta by se poprvé v historii mohly průměrně prodávat za ceny na úrovni 40 korun za litr či i mírně vyšší.

Cena ropy Brent se ve středu poprvé za více než měsíc vrátila nad úroveň 80 dolarů za barel. Pohonné hmoty v ČR však již několik týdnu zlevňují, a ještě zlevňovat budou. V příštím týdnu o 15 až 20 korun na litr.

„V první polovině ledna však tempo zlevňování bude postupně slábnout ruku v ruce s tím, jak vyprchá efekt posílení koruny vůči dolaru. Česká měna v uplynulých dvou týdnech zpevnila vůči té americké z kursu až 22,50 pod 22,00. Trh podle modelu Bloombergu však nepředpokládá, že by se měl kurs v příštím roce pohybovat trvaleji pod úrovní 22 korun za dolar. Kurs naopak bude průměrně činit 22,25 a během roku jen mírně klesat k úrovni 22,10,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Ropa poslední dobou opět zdražuje, neboť opadají obavy z dopadů šíření nové varianty covidu, omikronu. V prvním čtvrtletí 2022 však ještě nelze vyloučit opětovný propad cen ropy vlivem dopadů šíření této varianty.

„Při ceně ropy Brent trvaleji na úrovni 110 dolarů za barel a při kursu koruny k dolaru na hodnotě 22,25 se korunová cena barelu ropy dostane do pásma 2400 až 2500 korun. Tedy výše, než kde byla v roce 2012, kdy se v ČR ceny pohonných hmot v ČR v průměru blížily 40 korunám za litr, tedy byly historicky nejdražší,“ varuje ekonom.

Navíc je třeba pro rok 2022 počítat s rapidní inflací, jak tuzemskou, tak globální. Ta zdražuje doprovodné služby a lidskou práci na všech úrovních řetězce těžby, zpracování, dodávek a distribuce ropy a ropných produktů, včetně benzínu a nafty v ČR. Tato rapidní inflace tedy dále umocňuje riziko, že průměrné ceny pohonných hmot v ČR v příštím roce atakují, nebo dokonce překonají úroveň 40 korun za litr.

"Prognóza je však zatížena značnou mírou nejistoty. Vývoj cen totiž bude záviset na obtížně odhadnutelných ekonomických dopadech šíření omikronu a na jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem v reakci na vývoj na situaci na trhu s ropou, které se prognózuje podobně obtížně," dodal Kovanda.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru