Od úterý se na třetí dávku očkování budou moci registrovat lidé od osmnácti let
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Od 4. ledna se na třetí dávku očkování budou moci registrovat všechny osoby starší 18 let, které mají minimálně 5 měsíců od dokončeného očkování. Od 3. ledna 2022 bude plošné testování ve školách probíhat nově ve zvýšené četnosti 2x týdně. V rámci tripartity budou projednané také detaily ohledně plošného testování zaměstnanců, které bude probíhat od 17. ledna 2022.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že se od 4. ledna budou moci k očkování třetí dávkou registrovat všechny osoby starší 18 let, pokud mají 5 měsíců od dokončeného očkování. Aktuální data z Velké Británie, Dánska a některých dalších zemí z 27. a 28. prosince jednoznačně potvrdila, že posilovací dávka výrazně zvyšuje ochranu před vážným průběhem onemocnění způsobeným variantou omikron. Pro co nejrychlejší proočkování všech zájemců využijeme maxima dostupných kapacit.

V první polovině ledna se zvýší četnost testování ve školách, a to od 3. ledna každé pondělí a čtvrtek pomocí antigenních testů. Minimalizuje se tak riziko přenosu nákazy ve školních kolektivech. Dále je v plánu s účinností od 17. ledna 2022 plošné testování v zaměstnání, a to ve zvýšené četnosti 2x týdně. Detaily a režim tohoto testování bude projednaný v rámci tripartity.

„Zásadní je, aby byla zachována prezenční výuka ve školách a co nejvíce se minimalizovalo riziko karantén pro školní kolektivy, což je od začátku jedna z mých priorit,“ vysvětluje důvody změny ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V závislosti na epidemiologické situaci s variantou omikron na začátku ledna 2022 přicházejí v úvahu další protiepidemická opatření. V případě zhoršující se situace bude vláda adekvátně reagovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru