OBRAZEM: Hasiči už třetím dnem likvidují ohnisko ptačí chřipky v Ústeckém kraji
Foto: HZS ČR
Ústí nad Labem

Libotenice - Již třetí den hasiči společně s veterinární správou likvidují ohnisko ptačí chřipky, která byla prokázána u cca 180 tisíc kusů slepic v drůbežárně v Libotenicích. Samotný zásah jednotek požární ochrany začal v úterý 28. 12. 2021.

Hasiči nejprve museli připravit zázemí pro samotný zásah. Postupně na místě rostla stanoviště pro střídání a odpočinek zasahujících hasičů, dále pak dekontaminační stanoviště jak pro zasahující hasiče, tak i pro techniku.

3012ltmkz1

Stavba týlového zabezpečení (prostor pro odpočinek a střídání zasahujících hasičů). Foto: HZS ČR

Ptačí chřipka je nakažlivé virové onemocnění a proto hasiči zasahují v ochranných oděvech s filtrační maskou. Následně musí projít důkladnou dezinfekcí na dekontaminačním stanovišti.

3012ltmkz2

Záchranný útvar HZS ČR připravuje dekontaminační rám pro dekontaminaci techniky. Foto: HZS ČR

Skupiny hasičů vynášejí z hal drůbež, která je ukládána do kontejnerů s oxidem uhličitým. Vše pod dohledem veterinární správy a zaměstnanců firmy. Z hal je také vynášena již uhynulá drůbež do předem připravených kontejnerů.

3012ltmkz3

Příprava dekontaminačního činidla. Foto: HZS ČR

Kontejnery s usmrcenou drůbeží odvážejí kamiony do kafilérie. Na místě zasahuje 15 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a také Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína a Jihlavy.

3012ltmkz4

Nástupní prostor: zasahující hasiči se tu připravují na samotný zásah, provádí se kontrola úplnosti a správnosti ochranných prostředků. Je vedena evidence a doba nasazení osob v nebezpečné zóně. Foto: HZS ČR

3012ltmkz5

Likvidace drůbeže. Foto: HZS ČR

3012ltmkz7

Dezinfekce zasahujících na dekontaminačním stanovišti. Foto: HZS ČR

3012ltmkz8

Každé vozidlo opouštějící areál musí projet dekontaminačním rámem. Na fotce je nákladní vůz, který veze kontejner s kadavérem do kafilérie. Foto: HZS ČR

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru