Střední Evropu, včetně Česka, čeká extrémně teplý Silvestr
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Jako na horské dráze. Tak by se dal stručně shrnout průběh teplot v období od 24. do 31. prosince 2021. Teď je před námi stoupání. Pořádné. Na Silvestra totiž teploměry ukážou až 15 °C s tím, že jarní atmosféru navíc umocní slunečná obloha a mnohde i bezvětří. Takové teplo jako na Aljašce nebude, ale osud leckterých teplotních rekordů zřejmě bude zpečetěn. Včetně těch českých.

Moment. Jak jako, že takové teplo jako na Aljašce nebude? Jako na Aljašce? Nuže, možná jste na českém internetu narazili na zmínku, že na Aljašce bylo 20 °C. Není to úplně pravda, na Aljašce bylo 19,4 °C, a sice v neděli 26. prosince. Takové teplo v prosinci na Aljašce ještě nebylo. Menší dezinformací rovněž bylo to, že v metropoli Aleutských ostrovů, v Unalasce, na Štědrý den měli až 13,3 °C. Že se Unalaska dočkala až 13,3 °C, to je fakt, ale bylo to v sobotu 25. prosince. Jde o nejextrémnější teplotu, která kdy na Aljašce byla na Vánoce naměřena (Američané nemají třídenní, nýbrž pouze jednodenní Vánoce, a to právě 25. prosince).

Jaké byly naše Vánoce? Pestré: ledovka, nadprůměrné teplo, citelné ochlazení, sněžení... Na Štědrý den v Kopistech u Mosteckého jezera bylo až 10,6 °C. Mostecko díky tomu bylo druhým nejteplejším místem v celé republice. Ještě tepleji bylo v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, a to 10,7 °C. Na Štěpána, kdy v Jizerkách bylo až -26,8 °C, víceméně všechny stanice v Karlovarském a Ústeckém kraji hlásily sníh, většinou 1 až 5 cm. Podobně na tom byla mimo jiné Praha.

Pojďme se zabývat Silvestrem:

David: Velká oblačnost, v noci hlavně na západě (Aš až Chomutov) déšť, odpoledne a večer asi zaprší na dálném východě (Děčínsko až Šluknovsko). Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C.

Silvestr: Za jednu věc asi můžeme takzvané kovidové mafii poděkovat. Narážka nyní naráží na mostecký silvestrovský ohňostroj, který se loni přesunul na Hněvín. To se povedlo, ne? Mnohým se to líbilo, ostatně, letos bude opět na Hněvíně (tradičně začne v 19:00). Před nějakou dobou numerické předpovědní modely strašily, že na Silvestra bude chcát a foukat. Naštěstí se tak nestane. Mraků bude během posledního dne roku 2021 nemálo, nicméně večer se podle všeho přechodně vyjasní, konkrétně v době od cca 18:00 do 21:00. Co se srážek týče, nespadne ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C (v Německu a v oblasti Vídně až okolo 15 °C), nejnižší ranní teploty kolem 10 až 6 °C.

Nový rok: Jak na Nový rok, tak po celý rok... ve světě počasí bohudík neplatí. Prvních 24 hodin roku 2022 nabídne spoustu mraků, respektive zpočátku zataženou až oblačnou, později až polojasnou oblohu beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C.

Po Novém roce: Další teplotní sešup. Do 3. ledna to vypadá na maxima okolo 5 až 10 °C, počínaje 5. lednem celodenní mrazy, ale bohužel holomrazy. Tož tak.

Kolik rekordů padlo/nepadlo na Silvestra, to si povíme příští rok. Tak jako tak, nechť Vás v Novém i novém roce provází zdraví, štěstí a láska, především to zdraví, a hlavně, mějte slunce v duši!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru