Špatná zpráva! Připravte se na další zdražování potravin, citelně podraží i pečivo
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Zemědělci letos mají lehce nadprůměrný rok. Podle odhadu výsledku letošní úrody, který Český statistický úřad dnes zveřejnil, sklidí v roce 2021 o 2,6% více obilovin a kukuřice, než jaký je průměr uplynulých deseti let.

Pečivo ale přesto zdraží. Nadprůměrná sklizeň však letos neplatí pro všechny plodiny, třeba řepky se letos sklidí o bezmála dvacet procent méně, než odpovídá průměru uplynulých deseti let. Úroda řepky je letos nejslabší od roku 2006.

Žně v Česku letos trvaly nezvykle dlouho, mnohde se sklízelo ještě v polovině září. Počasí tedy nebylo ideální. Problémem byly třeba vydatné deště, kvůli nimž se zemědělci museli uchylovat třeba i k týdenním přestávkám v práci, což právě zásadně přispělo k nebývalému posunu termínu ukončení žní. Proto si také zemědělci přes hmotnostně nadprůměrnou úrodu stěžují na její slabší kvalitu. Kvalita sklizně je tedy z dlouhodobého hlediska na mnoha místech ČR spíše podprůměrná.

Vrásky zemědělcům přidělávaly nejen deště, které způsobovaly podmáčení půdy, které znemožňuje vyjet na pole s technikou, ale také pozdní příchod jara. „To byl letos obecnější fenomén, přítomný nejen v ČR. Celoevropsky stěžejně přispěl k probíhající plynové krizi. Po poměrně dlouhé zimě se totiž přes léto nepodařilo dostatečně doplnit dosti vyprázdněné zásobníky, takže i proto velkoobchodní cena plynu vyletěla v minulém týdnu meziročně až o 400 procent. Extrémně drahý plyn kromě jiného výrazně prodražuje, ne-li znemožňuje, výrobu hnojiv, což prodraží zemědělskou produkci v příštím roce,“ popsal situaci na trhu ekonom Lukáš Kovanda.

I bez tohoto prodražení se ale čeští spotřebitelé už v nejbližší době musí připravit na zdražování potravin. Třeba pečivo ještě letos může podražit až o třicet procent a další cenový nárůst pak z uvedeného důvodu prodražování zemědělské výroby nastane v příštím roce. Zemědělská výroba zdražuje nejen kvůli rostoucím cenám hnojiv, ale obecně energií, dále kvůli nutnosti vyplácet vyšší mzdy pracovníkům v zemědělství, kvůli zdražování obalových materiálů nebo krmných směsí.

Jen částečnou úlevou je tedy to, že letošní poměrně deštivé počasí přálo plodinám, které slouží k výrobě objemných krmiv pro živočišnou produkci. Chovatelé hospodářských zvířat se proto nemusí potýkat s nedostatkem objemného krmiva jako před dvěma lety. To vyvolá tlak na pokles – nebo zmírnění jejich růstu – cen mléčných nebo masných výrobků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru