Nepříjemná zpráva pro řidiče! Benzín v Česku prudce zdražuje, v zimě může atakovat hranici 40 korun za litr
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Cena ropy Brent se dnes dopoledne středoevropského času dostala poprvé od roku 2018 nad úroveň 84 dolarů za barel. S výjimkou několik dní října 2018, kdy se její cena vyhoupla až nad 86 dolarů za barel, je tak nejdražší od roku 2014.

V roce 2014 probíhalo historické zlevnění ropy, umožněné břidličnou revolucí zejména v USA. V druhé polovině minulého desetiletí cenu ropy významně stlačoval právě příliv ropy získávané z břidlic v Severní Americe.

Benzín v ČR se nyní prodává za nejvyšší ceny od roku 2014. V těchto dnech se poprvé od té doby přehoupla jeho průměrná cena nad úroveň 35 korun za litr. „Další zdražování bude následovat. V zimě nelze vyloučit ceny kolem 40 korun za litr. Již nyní zdražování pohonných hmot, v září meziročně více než dvacetiprocentní, výrazně přispívá ke zrychlování celkové inflace. Tak bude koncem roku atakovat až sedmiprocentní úroveň,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Ropa zdražuje, protože Rusko, Saudská Arábie a další velcí tradiční těžaři ropy, kteří po pandemii látají díry svých státních rozpočtů, záměrně neuvolňují těžbu ropy tolik, jak by mohli. Protože ropa na světový trh tedy neproudí v takovém objemu, aby to při stávající ceně uspokojilo veškerou poptávku, její cena znatelně roste. Sháňka po ropě je silná i proto, že ropa do značné míry představuje náhražku plynu. Když třeba výrazně zdraží plyn pro průmyslové využití, představují ropné produkty typu topné nafty blízkou alternativu. Rekordní zdražování plynu, které v posledních týdnech přivodilo Evropské unii a také části Asie energetickou krizi, tak umocňuje sháňku po topné naftě, tím pádem tak zvedá cenu tohoto ropného produktu – takže se nakonec zvyšuje i cena ropy. A kvůli tomu pak zdražuje benzín či nafta u českých čerpacích stanic.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru