Nejezte mleté maso z Lidlu! Veterináři ho stahují z trhu kvůli nadlimitnímu obsahu antibiotik
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu mleté vepřové maso prodávané v prodejnách obchodního řetězce Lidl.

Laboratorní vyšetření odhalilo v surovině (masovém ořezu z Polska), z níž byl produkt vyroben, nadlimitní obsah antibiotika amoxicilinu. Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili.

Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit.

Při okamžitě zahájeném došetřování případu bylo zjištěno, že provozovatel v mezidobí mezi odebráním vzorku a obdržením výsledků použil masový ořez k výrobě výše popsaného produktu. V neděli 3. října bylo veškeré množství vyexpedováno do skladů obchodního řetězce Lidlu. SVS nařídila stahování daného výrobku z tržní sítě a jeho následnou likvidaci.

"Antibiotika se v chovech hospodářských zvířat používají v medicínsky odůvodněných indikacích s cílem zachování dobrého zdravotního stavu a užitkovosti a jejich odpovědné používání přináší řadu pozitiv. Minimalizují například četnost, závažnost a zdravotní dopady výskytu infekčních onemocnění zvířat a s tím spojené i nepříznivé ekonomické dopady. Proto, že používání antibiotik přináší také řadu rizik, je v celé Evropské unii od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátorů růstu a produkce u potravinových zvířat," vysvětlil tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

 

Identifikace výrobku:

  • Název: Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg
  • Výrobce: MASO POLIČKA s. s.
  • Číslo šarže: 207237
  • Datum použitelnosti: 10. 10. 2021
  • Celkové množství: 17 430 kg

V České republice se díky opatřením na úrovni Ministerstva zemědělství, chovatelů a veterinárních lékařů zlepšuje zdravotní stav zvířat. I díky pravidelné kontrole Státní veterinární správy v oblasti reziduí léčiv je situace velmi dobrá.

Amoxicilin patří do skupiny penicilinů. Jde o nejpoužívanější skupinu antibiotik ve veterinární medicíně. Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce. Z tohoto důvodu jsou pro peniciliny stanoveny nízké limity v potravinách tzv. MRL (maximální limit reziduí).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru