Adidas, Gucci, Tommy Hilfiger: Inspekce zajistila padělky za více než sedm a půl milionu korun!
Foto: ČOI
Ústí nad Labem

ČR - Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala nabídku, prodej a skladování výrobků, která porušují některá práva duševního vlastnictví.

Celkem provedla 137 kontrol a u 30 z nich zajistila 2 507 kusů padělků v hodnotě originálů 7 667 227 korun. Nejčastěji se jednalo o textil a hračky značek Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Gucci a Pokémon Wizards.

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2021 kontrolovala dodržování zákazu nabídky za účelem prodeje, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněného užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu, uvedeného v § 8 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

ČOI provedla celkem 137 kontrol a u 30 z nich zaznamenala nabízení, prodej a skladování padělaného zboží, což v procentuálním vyjádření představuje 21,9 %. Celkově pak bylo porušení právních předpisů zjištěno v 87 případech (63,5 %).

Vzhledem k probíhající pandemii COVID-19 byl omezen provoz tržnic a tržišť, kde je výskyt falzifikátů zjišťován nejčastěji. Padělané zboží se také často objevuje i v kamenných provozovnách nebo probíhá formou internetového prodeje, kdy v tomto období inspektoři ČOI zjistili 6 případů nabídky a prodej padělků prodávaných právě přes e-shop.

ULOŽENÁ OPATŘENÍ

Česká obchodní inspekce zajistila ve 2. čtvrtletí 2021 mimo dosah kontrolovaných osob celkem 2 507 kusů padělků v hodnotě vyčíslené v cenách originálu ve výši 7 667 227 Kč. Zajištěné výrobky byly v souladu s ustanovením § 7b zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, uloženy mimo dosah kontrolované osoby. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům.

Na základě zjištěných porušení právních předpisů bylo v tomto období pravomocně uloženo celkem 96 pokut v hodnotě 1 995 000 Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru