Alfa skoro vymizela, delta dominuje. Nejvíce nemocní jsou lidé do 29 let
Ilustrační foto. CC0
Ústí nad Labem

ČR - Diskriminační PCR testy ukazují, že na variantu delta, včetně jejích subvariant, připadá v ČR přibližně 95 % případů. Dříve dominantní alfa se již téměř nevyskytuje. Trend potvrzuje i podrobná celogenomová sekvenace, podle které podíl původní varianty delta klesá na 56 % a posilují její subvarianty. Tento vývoj je v Česku podobný jako v okolních zemích. Data také ukazují, že nemoc se stále častěji týká především mladých lidí. Uvádí to Státní zdravotní ústav.

„Věková struktura všech pozitivně testovaných ukazuje, že většina denních nových záchytů jsou lidé do 29 let. Tento trend se odráží i mezi sekvenovanými vzorky, kde ubývá čtyřicátníků až padesátníků a přibývá mladších, v době nákazy pravděpodobně ještě plně neočkovaných lidí. Lze se domnívat, že posun nakažených do mladších věkových kategorií souvisí i s jejich sociálním chováním. Může jít o to, že například více vyhledávají hromadné akce či častěji cestují,“ vysvětluje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

V rámci celogenomové sekvenace letos v lednu až květnu převažovaly vzorky z věkové skupiny 40 – 49 let, od června prvenství převzala skupina 20 – 29 let a od srpna je pozorován nárůst vzorků i v mladších věkových skupinách, především 10 – 19.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru