Rozsáhlý bouřkový systém utnul vedra. Na jak dlouho?
Mostecká krajina na samém začátku léta, 22. června 2021. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecko - V noci na úterý 22. června většinou Česka prošel rozsáhlý bouřkový systém, který se v průběhu pondělního večera zformoval v jižním Německu. Hlavně do Jihočeského kraje a na Vysočinu přinesl kroupy. V západních a severozápadních Čechách se projevil deštěm, poměrně vydatným.

Na území Karlovarského kraje do úterního rána napršelo až 46 litrů vody na metr čtvereční (na Karlovarsku), na území Ústeckého kraje za 24 hodin (do úterních 7:00) napršelo až 26 litrů vody na metr čtvereční (v krušnohorském Měděnci). Nejvíce bylo znát ochlazení. Zatímco v pondělí v poledne ten i onen kraj hlásil nejčastěji 27 až 31 °C, úterní poledne nabídlo nejčastěji 17 až 21 °C, takže vlastně o 10 °C méně. A 10 °C je dost.

Otázka teď zní: Na jak dlouho jsme se vrátili z tropů do mírného podnebí?

23. června ventilátory a klimatizace zůstanou v klidovém režimu. Středa začne kraťoučkou, ale na hvězdy bohatou nocí. Až do příchodu civilního soumraku (tj. do cca 4:10) na obloze mnoho oblaků nebude. Povětšinou žádné, jen přechodně se objeví oblaka vysokého patra s tím, že v Karlovarském kraji budou podmínky pro pozorování hvězd podle všeho horší. Nad ránem se oblaka začnou množit a zanedlouho se namnoží do takového počtu, že celkem dost zredukují množství slunečních paprsků dopadajících k zemskému povrchu. Na Chebsku, Karlovarsku, Sokolovsku, Chomutovsku, prostě tam na západě se zřejmě objeví přeháňky/bouřky, jinde zřejmě beze srážek. Maxima okolo 23 až 26 °C, minima kolem 18 až 15 °C.

24. června se také moc nezapotíme, tedy za předpokladu, že nepojedeme na Moravu nebo na Slovensko. Chudáci Slováci totiž očekávají až plus minus 35 °C. U nás se maxima budou pohybovat okolo 23 až 26 °C, takže oproti středě beze změny.

Co se minim týče, ta lze očekávat v rozmezí 18 až 15 °C, čili i v tomto ohledu status quo. O půlnoci to vypadá na povětšinou jasnou až skoro jasnou oblohu, zvláště v Ústeckém kraji (i jinde v Čechách a na celé Moravě a na celém Slovensku atd.), ale náhle se od jihu zatáhne a sprchne. Asi ne tak moc jako v noci z 21. na 22. června, ale sprchne. Oblačnost však na nebi setrvá v podstatě po celý den, a tak na opalování nedojde.

V nejbližší přítomnosti návrat veder nehrozí, máte-li tedy v oblibě mírnější pojetí léta, počasí Vám udělá radost. Tak jako tak: Slunce v duši!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru