Muž hrozil, že otráví pitnou vodu v šesti českých městech. Inspiroval ho televizní seriál
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli podat obžalobu na osmadvacetiletého muže, který měl hrozit otrávením pitné vody v České republice.

Obviněný občan České republiky měl v srpnu 2020 z věznice, ve které vykonával trest odnětí svobody, rozeslat několik dopisů záměrně napsaných nesprávnou stylistikou a s pravopisnými chybami, aby vyvolal dojem, že autorem je cizinec.

Podstatou jednoho dopisu bylo sdělení, že do určitého časového horizontu má dojít k propuštění mužů a žen ze všech českých věznic, jejichž příjmení začínají konkrétními pěti písmeny (počáteční písmeno příjmení obviněného muže bylo uvedeno mezi písmeny). Dalším požadavkem mělo být předání hotovosti 10 milionů Kč v neoznačených bankovkách, na konkrétním místě a v konkrétním čase. Pokud by požadavkům nebylo vyhověno, mělo dojít k otravě pitné vody v šesti neupřesněných českých městech.

Dopisy byly zaslány orgánům veřejné moci a sdělovacím prostředkům.

Muž se ke své činnosti doznal a jako důvod svého jednání uvedl osobní a rodinné problémy. K činu měl být inspirován televizním seriálem.

"Muž je stíhán pro trestné činy „vyhrožování teroristickým trestným činem“ a „šíření poplašné zprávy“. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Obviněný v současné době vykonává trest odnětí svobody pro jinou trestnou činnost," uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán dozorujícímu státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru