Kvůli pandemii vzrostl zájem o obytné vozy. Letecké dovolené a pobyty v hotelech jsou stále s otazníkem
Ilustrační foto: Aspen.pr
Ústí nad Labem

ČR - Zavřené hotely i restaurace, omezená letecká doprava i přejezdy hranic – koronavirová opatření v různé míře zasahují do cestování již od začátku minulého roku. A lidem se opět komplikují plány na letní dovolenou, protože není jasné, jaká omezení v létě budou platit. Mnoho z nich se proto rozhodlo pro nákup obytného vozu.

Prodej obytných vozů – meziročně vzrostl o 200 %

Nárůst zájmu o koupi obytných aut se začal projevovat na jaře minulého roku, během první vlny koronavirové epidemie si lidé uvědomili, že se bojí kvůli nákaze nejen cestovat letadlem, ale i být ubytovaní v hotelech či penzionech. Obytná auta se tak stala, kromě vlastních rekreačních zařízení, jedinou volbou, jak cestovat.

„Máte dům na kolečkách a nic vás neomezuje. Zároveň je to ale bezpečné, protože se izolujete jen s rodinou,“ vysvětluje trend Klára Hájek Velínská z Asociace kempování a karavaningu a dodává, že zájem o obytná auta nepolevil ani v zimních měsících, kdy meziročně vzrostl až o 200 %.

Nezvykle napilno tak během letošní zimy měli prodejci, což potvrzuje současný trend, že v tomto segmentu nyní nejsou měsíce se slabší poptávkou. „Dveře se u nás v zimním období nezavřely, lidé mají nyní o vozy zájem celoročně. V zimě s nimi parkují u sjezdovek a v létě pak mohou vyjet prakticky kamkoliv,“ vysvětluje Jan Skolil ze společnosti FC Morelo CZ, předního českého prodejce obytných vozů.

Trend – obytné vozy nad 3,5 tuny

Nabídka obytných aut je opravdu široká, většina zákazníků se spokojí s menšími obytnými vozy. Stále větší zájem je ale o prostornější a vybavenější obytné vozy nad 3,5 tuny „Kdo jednou vyzkouší obytné vozy, které mají dostatek obytného a úložného prostoru, těžko se v budoucnu spokojí s malým vozem, kde se pak o to více cítí stísněně a kde má problém na delších cestách uložit zavazadla a zejména vybavení pro volný čas,“ říká Pavla Skolil z FC Morelo CZ „Vedle většího prostoru s dostatečně velkým kuchyňským koutem a stolem s pohodlnými sedačkami, tito zákazníci vyžadují i dostatek prostoru pro uložení zahradního nábytku, skútrů, lyží, nebo kol. Do některých vozů se vejde dokonce i malý osobní automobil. Poptávka po vozech nad 3,5 tuny u nás meziročně vzrostla o 250 %“.

Nový životní styl

Omezení možností cestování a restrikce v době pandemie způsobují, že se do koupě obytného vozu pouští i lidé, kteří nikdy v minulosti o tomto stylu trávení volného času neuvažovali. Z celkového počtu nových majitelů jich je, dle Asociace kempování a karavaningu, 80 procent.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru