V Tiských skalách proběhne Odpadkyáda
Zdroj foto: Tiské stěny
Ústí nad Labem

Tisá – Horolezecký oddíl Tisá pořádá v sobotu 17. dubna 2021 akci nazvanou Odpadkyáda. Cílem akce je uklidit přírodu skalního městečka, přes Rájec až po Sněžník.

Výdej pytlů na odpadky je od 9.00 do 11.00 hodin u místní restaurace.

Chráněná krajinná oblast Labské pískovce, do níž spadající i Tiské stěny, je součástí rozsáhlé pískovcové tabule, která vznikla asi před 90 milióny let v křídovém období druhohor.

Poté co moře ustoupilo, které se zde v té době rozkládalo, zde zůstaly vrstvy usazených pískovců, zpevněných nejrůznějšími tmely. Postupem času došlo pohyby zemské půdy k popraskání těchto sedimentů. Postupné zvětrávání, eroze, působení vody a odnosy materiálů zapříčinily vznik této bohatě členěné krajině s hlubokými kaňony se svislými stěnami s různorodou modelací, která již v mnoha případech dostala své pojmenování.

Tiské stěny jsou přírodní památkou - bizarním skalním městem jižního okraje krušnohorského zlomu druhohorní pískovcové tabule. V západním výběžku Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vytvářejí spolu s Rájeckými stěnami, Ostrovskýmí stěnami a Vysokým Sněžníkem atraktivní turistickou a horolezeckou oblast. Pískovcový masiv Tiských stěn, dosahující nadmořské výšky až 613 metrů, spadá k jihu téměř jednolitou svislou hradbou, na severní straně byl erozivními denudačními procesy rozrušen do četných sloupů, věží, stěn, roklí, soutěsek, převisů, jeskyň, náměstí a skalních hřibů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru