Únorová úmrtnost převýšila o více než třetinu pětiletý průměr. Extrémní situace byla v sousedním kraji
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - V únoru 2021 zemřelo podle předběžných údajů 13,5 tisíce obyvatel České republiky, o 36 % více oproti pětiletému průměru let 2015–2019 pro únor.

Únorová nadúmrtnost však byla nižší než lednová, která byla 51procentní. Extrémní byla situace v Karlovarském kraji, který přišel úmrtím o 2,7násobek obyvatel více, než bývá v únoru běžné.

Letošní únorový úhrn zemřelých ve výši 13,5 tisíce byl oproti pětiletému průměru z let 2015–2019 vyšší o 3,5 tisíce a ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 2,5 tisíce. Úbytek zemřelých byl znatelný i při přepočtu na srovnatelně dlouhé měsíce. Letošní leden tak zatím zůstává (po zpracování únorových dat) kalendářním měsícem s vůbec nejvyšším počtem zemřelých osob (15,9 tisíce), a to nejen z pohledu lednových počtů, ale i v rámci všech kalendářních měsíců v uplynulém tři čtvrtě století. Druhý nejvyšší měsíční počet přísluší loňskému listopadu (15,8 tisíce), letošní únorový počet obsadil v tomto žebříčku dvanácté místo.

Hrubá míra úmrtnosti vyjadřující počet zemřelých na tisíc obyvatel dosáhla v únoru 16,4 promile. „Oproti lednu letošního roku a listopadu roku 2020 byla úroveň celkové úmrtnosti obyvatel České republiky v únoru mírně nižší, avšak oproti prosinci a říjnu roku 2020 naopak lehce vyšší. Letošním únorem tak pokračovalo již pětiměsíční období vysoké nadúmrtnosti,“ říká vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová. Zatímco v průměru pro období 2015–2019 se počet zemřelých na tisíc obyvatel v měsících říjen až únor pohyboval od 10,2 do 12,2 promile (s nejnižší hodnotou pro listopad a nejvyšší pro únor), v době pandemie onemocnění Covid-19 dosahoval 15,6 (říjen a prosinec 2020) až 17,9 (listopad 2020) promile.

„Únorový počet zemřelých byl oproti průměru let 2015–2019 vyšší ve všech krajích, avšak zatímco v Kraji Vysočina a kraji Zlínském pouze o 1, resp. 4 %, v Karlovarském o extrémních 168 %. Konkrétně šlo o 837 zemřelých ve srovnání s 312 za zmiňovaný pětiletý průměr. Vysoký byl přitom počet zemřelých obyvatel Karlovarského kraje již v lednu, kdy rovněž přesáhl dvojnásobek průměrného počtu zemřelých pro daný měsíc,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Mimořádně nepříznivé úmrtnostní podmínky v Karlovarském kraji potvrzují také relativní údaje a jejich srovnání s ostatními krajskými celky. Počet zemřelých na tisíc obyvatel kraje byl v Karlovarském kraji z krajů suverénně nejvyšší v prvním (26,9 promile) a zejména pak ve druhém měsíci (37,2 promile) roku. Druhý nejvyšší vzestup únorového počtu zemřelých nad běžnou situaci let 2015–2019 zaznamenal Královéhradecký kraj. Stejně jako o měsíc dříve, i v únoru zde nadúmrtnost přesahovala 85 % (v lednu 85 % nad průměrem, v únoru o 90 %).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru