Sčítání lidu se i přes epidemickou situaci uskuteční. Startuje už za dva měsíce
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Sčítání lidu, domů a bytů se uskuteční i za současné epidemické situace. Potvrdilo to i včerejší jednání Ústředního krizového štábu, včetně kladného doporučení a souhlasu ministerstva zdravotnictví. Sčítání začne v sobotu 27. března a skončí v úterý 11. května 2021. Jednoduše a bezpečně přes internet se lidé sečtou mezi 27. březnem a 9. dubnem.

„Sčítání online je vzhledem k současné epidemické situaci jednoznačně nejbezpečnějším a také nejrychlejším způsobem, jak se sečíst. Vylučuje totiž kontakt se sčítacími komisaři, kteří budou roznášet listinné sčítací formuláře těm, kteří se z nějakého důvodu nesečetli online,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Činnost sčítacích komisařů při terénním došetření mezi 17. dubnem a 11. květnem bude v součinnosti ČSÚ a České pošty upravena tak, aby došlo k výraznému omezení fyzických kontaktů mezi sčítacími komisaři a obyvatelstvem. Statistici budou také průběžně monitorovat aktuální epidemickou situaci a reagovat na její možné dopady do příprav a průběhu sčítání.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let. Tato perioda je považována za přijatelné období k tomu, aby se shromážděná data dala využívat při rozhodování o budoucnosti a lepším životě obyvatel i v tom nejmenším územním celku. Sčítání se na našem území koná pravidelně už od roku 1869. To zatím poslední proběhlo před deseti lety, v roce 2011. V uplynulých 150 letech se sčítání lidu v desetiletém intervalu nekonalo pouze jednou - v období druhé světové války. První československé sčítání proběhlo přesně před sto lety, v roce 1921. Sčítání v samostatné České republice se v roce 2021 uskuteční potřetí. A nesčítáme se pouze u nás. Na základě rozhodnutí Organizace spojených národů (OSN) plánuje provést sčítání v roce 2021 na svých územích celkem 55 států. V Evropské unii letos proběhne census i přes nelehkou situaci dokonce ve všech jejích členských zemích.

„Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Proto se sčítání v různých podobách provádí už od starověku, a to po celém světě, od nejchudších zemí po ty ekonomicky nejvyspělejší,“ vysvětluje Marek Rojíček.

Sčítáme se proto, aby byly dostupné údaje o veškerém obyvatelstvu, jeho rozmístění, demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, složení a způsobu bydlení domácností, a to ve vzájemných vazbách v celostátním pohledu i v nejmenším územním detailu. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory nebo školkách i při tvorbě územních plánů či výjezdech hasičů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru