Zima se trůnu nevzdává, přívaly sněhu vystřídá třeskutý mráz
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Ve čtvrtek jsme se probudili do bílého rána – Toužetín (okres Louny) 2 cm, Žatec (okres Louny) 3 cm, Kadaň (okres Chomutov) 4 cm, Ústí nad Labem (Kočkov) 14 cm, Milešovka (okres Litoměřice) 19 cm, NP České Švýcarsko (Na Tokáni) 26 cm, Mníšek (okres Most) 36 cm... Zasněžilo i nasněžilo, podobně jako v úvodu letošní meteorologické zimy, kdy v nejnižších polohách sníh vydržel 3 až 4 dny. Ani tentokrát se sněhem hned nerozloučíme, neboť k nám vtrhne masa arktického vzduchu.

Z pohledu nížin byla podstatná středeční večerní přeháňka, relativně dlouhá a hlavně vydatná. Právě díky ní i podkrušnohorská velkoměsta pokryla několikacentimetrová sněhová pokrývka. Ve skutečnosti byla tato sněhánka tak intenzivní, že v ní přístroje detekovaly pár bleskových výbojů. Čili pakliže jste asi hodinu před půlnocí slyšeli hromu podobnou ránu, nejednalo se o slyšinu, nýbrž o skutečný hrom. Na území Karlovarského a Ústeckého kraje bylo celkem detekováno asi 150 blesků, v sousedním Německu dokonce 10 000, plus minus. V dohledné době nás již zimní bouřičky ani přívaly sněhu v jakékoliv podobě nečekají, až na hory. Takto by klidně mohlo být od 1. prosince do 28. (29.) února, že? Když zima, tak zima!

Zima, ta venku rozhodně bude. Jak už bylo nastíněno, do našich končin vpadne ledový vzduch pocházející z Arktidy, který nedávno do severní Evropy přinesl až čtyřicetistupňový mráz, ke všemu v odpoledních hodinách. Jak moc a jak dlouho bude mrznout, až praští?

Pátek 15. ledna: Nedávno Štědrý den a teď už polovina ledna... Mezi tlakovou výší Bozena a tlakovou níží Dimitrios bude do Česka proudit chladný vzduch od severu až severovýchodu. A to přes nezamrzlé Baltské moře, kde nabere trochu vlhkosti. Páteční počasový scénář bude vlastně kopií čtvrtečního počasového scénáře. Čili opět velká oblačnost, která bude mít tendenci se za Krušnými horami trhat. Trochu, nijak extra. Hlavně odpoledne se objeví sněhové přeháňky, nahoře na horách bude sněžení trvalejšího charakteru. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 0 °C.

Sobota 16. ledna: Do střední Evropy od jihozápadu dorazí tlaková výše, pojmenovaná Chana, která splyne s tlakovou výší Bozena nad Skandinávií. V praxi v zásadě beze změny, nadále severní až severovýchodní větřík. Od půlnoci do večera převážně oblačno, v noci a ráno v Krušných horách nepřekvapí nějaká ta sněhánka. Poté všude beze srážek a v závěru dne ubude oblačnosti, místy se stihne vyjasnit. Nejvyšší odpolední teploty okolo -3 až -1 °C, ráno v minimu kolem -4 až -6 °C.

Neděle 17. ledna: V důsledku působení tlakové výše se vyčasí. Na mraky skoupá a na sníh neskoupá noc vyústí v docela mrazivé ráno, kdy nedělní minima zamíří k hodnotám kolem -8 až -10 °C. Ani přes den nebude kdovíjak teplo, rtuť v teploměrech se zastaví na plus minus -6 až -4 °C. Sněžit však nebude, ani vločka nespadne, ostatně na nebi bude pouze oblačnost vysokého patra.

Pondělí 18. ledna: Z hlediska nejvyšších odpoledních teplot, vlastně i nejnižších ranních, je dosti reálné, že neděle 17. ledna bude nejchladnějším dnem zimy 2020/21. Pondělní maxima již budou vyšší, okolo -2 až 0 °C. Ráno ale v minimu kolem -6 ž -8 °C. Mraků dosyta, k tomu asi sněhové přeháňky, v první řadě na horách.

V dalších dnech pak na 99,9 % dorazí oteplení a nížiny budou muset zimě s velkým Z udělat pá pá.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru