Druhou adventní nedělí nadejde čas loučení – se zimou, citelně se oteplí
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecko - Meteorologická zima začala netradičně zimně. A to zejména na Mostecku, kde v úterý 1. prosince napadlo nejvíce sněhu v celé České republice, přibližně 4 cm. Hned za Mosteckem byla některá krušnohorská městečka, Hrob či Přebuz, kam úterní den přinesl plus minus 3 cm sněhu. Nejen v Mostě se sníh kupodivu dožil čtvrtečního dne, takže ve čtvrtek večer bylo možné říci, že letošní meteorologická zima je zatím 100% zimní. Nicméně, repríza prosince 2010 v plánu není. Druhý adventní víkend s sebou přinese oteplení, které bude stát za to. Takže sbohem, sněhu.

PÁTEK 4. PROSINCE

Wenke, celkem rozsáhlá tlaková níže se středem nad Britskými ostrovy, bude v závěru pracovního týdne do střední Evropy posílat teplejší vzduch ze Středomoří. Z toho plynou nulové šance na další sněhovou nadílku, naopak pravděpodobnost vzniku nízké inverzní oblačnosti stoupá k jistotě. Čili, lidé rodu mužského, ženského i moderního (středního), až do pozdních odpoledních hodin se můžeme těšit na zataženou oblohu, ale poté se postupně vyjasní, tedy budeme moci pozorovat hvězdy. Už i venku, neb zákaz nočního vycházení pominul (přinejmenším na nějakou dobu...). Srážky žádné a nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 5 °C, na pomezí Karlovarského a Ústeckého kraje okolo 0 až 2 °C.

SOBOTA 5. PROSINCE

„Mikuláš? Pche, já vám dám Mikuláše, kůže líný!“ Kdo ještě neviděl veleplod české kinematografie Anděla páně 2, měl by právě v sobotu uvažovat o okamžité nápravě. Za okny to však jako v přechodném bydlišti Petronela a Uriáše vypadat nebude. Proč? Kvůli kyblíku špíny Wenke. Její přední (západní) okraj bude mít nadále kontrolu nad střední Evropou, jinými slovy bude pokračovat příliv teplého středomořského vzduchu. V noci, přesněji řečeno od půlnoci do cca 13. hodiny to vypadá na žádné až decentní množství mraků na obloze a tím pádem na sluneční paprsky, potom ale mraků přibude a už tomu tak zůstane. Srážkové úhrny opět nulové, nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 8 °C, na západě Ústeckého kraje okolo 3 až 5 °C, a ranní minima kolem nuly.

NEDĚLE 6. PROSINCE

Na Mikulášův svátek bude mít hlavní slovo tlaková níže se středem nad Jaderským mořem. Dosti špatná zpráva pro Chorvatsko, Itálii či Slovinsko, kde zase pořádně sprchne (ve čtvrtek se Split kvůli lijákům ocitl pod vodou), ale zároveň dosti dobrá zpráva pro Alpy, kde napadne nespočet čísel nového sněhu. Nám se dešťové kapky i sněhové vločky vyhnou obloukem, obloha ale bude oblačná až zatažená, pouze na Děčínsku a Šluknovsku zpočátku až jasná. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 12 °C, ráno v minimu kolem 5 °C.

PONDĚLÍ 7. PROSINCE

Nový týden by měl odstartovat velkou oblačností a možná i srážkami, v ranních hodinách ve všech polohách dešťovými, později nahoře na horách sněhovými. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 6 °C, ráno v minimu kolem 7 až 9 °C (ano, nejtepleji bude v noci a ráno).

Ladovská zima je prozatím v nedohlednu, ale protože v dohledu nebylo ani to, že první dny meteorologické zimy 2020 budou na sněhu, byť ne všude, možná nás paní troposféra pořádně překvapí a po dlouhé době zažijme idylické české Vánoce, alespoň co se počasí týče. Hlavně se mějme rádi, k tomu to Sluníčko a duhy v duši a rozestupy a roušky a tak.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru