Afghánec se ukryl v náklaďáku, chtěl do Německa. Skončil v Předlicích
Ilustrační foto: MP Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V neděli před půlnocí vyjeli ústečtí policisté do ulice Hrbovická v Předlicích, kde se měl podle oznámení na linku 158 nějaký cizinec dožadovat policie. Hlídka na místě zjistila, že muž rozumí jen velmi málo anglicky, uvádí, že je občan Afghánistánu a nemá u sebe žádné doklady. Byl proto zajištěn, umístěn do policejní cely a věcí se začal zabývat odbor cizinecké policie.

Protože Afghánec uvedl, že je mu 15 let, byl u něj proveden rentgen kůstek zápěstí za účelem zjištění skutečného věku. Podle výsledku byl určen jeho věk na minimálně 19 let. Sejmutím otisků prstů a jejich porovnáním v databázi bylo také zjištěno, že byl v Rumunsku daktyloskopován z důvodu žádosti o udělení mezinárodní ochrany, a lze tedy předpokládat, že je na území Rumunska v postavení žadatele o udělení mezinárodní ochrany.

V průběhu výslechu cizinec uvedl, že Afghánistán opustil z důvodu probíhajících bojů na území a cílem jeho cesty byla Spolková republika Německo. Nikdy nevlastnil žádný cestovní doklad a cestoval za pomoci převaděčů přes Irán, Turecko, Řecko, Makedonii, Srbsko a Rumunsko. V Rumunsku se ukryl v kontejneru nákladního vozidla, kterým cestoval 3 dny, a byl řidičem vysazen na území České republiky v Ústí nad Labem.

"Vzhledem k tomu, že Afghánec pobývá na území České republiky neoprávněně bez platného cestovního dokladu a oprávnění k pobytu a že se lze důvodně domnívat, že je na území Rumunska v postavení žadatele o azyl, byl muž zajištěn a umístěn do Zařízení pro zajištění cizinců Balková odkud by měl být předán zpět do Rumunska," uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru