Zoo v Ústí se pyšní prvenstvím v odchovu kriticky ohroženého druhu lichokopytníka
Mládě s matkou. Foto: ZOO Ústí/Ingrid Veselá Volfová
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Zoologická zahrada v Ústí nad Labem zaznamenala v měsíci záři dva úspěšné odchovy kriticky ohroženého druhu lichokopytníka. V měsíci září se stádo oslů somálských rozrostlo o dvě mláďata.

Na svět se podíval 8. záři nejprve hřebeček. Matkou je patnáctiletá klisna Maya a otcem je samec Passion, který byl v loňském roce do ústecké zoo zapůjčen z liberecké zahrady. Druhé zářiové mládě se narodilo o šestnáct dní později. Ošetřovatelé pohlaví ještě neznají. Otcem je rovněž hřebec Passion, matkou je u tohoto přírůstku samice Georgína.

Zářiovými odchovy se ústecká zoo zařadila na první místo v odchovech tohoto ohroženého druhu lichokopytníka v České republice. Stádo s mláďaty návštěvníci naleznou po v expozici sousedící s výběhem zebry Hartmannové.

Chov oslů somálských se v Zoologické zahradě Ústí nad Labem datuje od roku 1992. Tehdy přicestovala do zoo z Tieparku Berlín čtyři zvířata. Prvním odchovaným mládětem byl sameček narozený v roce 1994 pojmenovaný Claude.

Osli somálští jsou nezapomenutelní jednak kvůli své velikosti, v kohoutku měří až půl druhého metru. A také díky výrazným pruhům na dolní části nohou. Právě tyto pruhované ponožky jsou typickým znakem divokých oslů. Tato majestátní zvířata dokáží přežívat v podobně nehostinných podmínkách jako velbloudi. Jejich domovinou jsou skalnaté polopouště severovýchodní Afriky s tuhou trávou sloužící jako potrava. Patří mezi nejohroženější druhy velkých savců, jejich počty ve volné přírodě nepřevyšují šest set jedinců. V chovných zařízeních je nyní chováno okolo dalších dvou set padesáti zvířat. Největší nebezpečí představuje lov, ztráta přirozeného prostředí a genetická degenerace v důsledku křížení s oslem domácím.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru