Zdravotnická fakulta v Ústí rozšiřuje nabídku studijních oborů
Na snímku akademická pracovnice Mgr. Lucie Libešová. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Vzdělávání zdravotnického nelékařského personálu je v současné době stále častěji diskutovaným tématem. Potřeba v této oblasti vzdělaných mladých lidí je, zejména v Ústeckém kraji, neoddiskutovatelná, a proto věnuje Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) značnou pozornost rozšiřování a zkvalitňování nabídky studia na fakultě zdravotnických studií.

Z tohoto úhlu pohledu Fakulta zdravotnických studií (FZS) UJEP nedávno zaznamenala hned dvě dobré zprávy. První bylo rozhodnutí z Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství o udělení akreditace novému bakalářskému profesně zaměřenému studijnímu programu Pediatrické ošetřovatelství s formou studia prezenční na 5 let. Druhou zprávou je, že Rada pro vnitřní hodnocení UJEP schválila fakultě v pořadí již druhý magisterský studijní program Učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy v prezenční formě studia, na 10 let.

Garantem studijního programu Pediatrické ošetřovatelství je přednosta dětské kliniky Krajské zdravotní v ústecké Masarykově nemocnici MUDr. Jaroslav Škvor, CSc., na výuce se bude, kromě jiných, podílet také MUDr. Patrik Hitka, Ph.D., přednosta ústecké neonatologické kliniky, a další pracovníci z obou klinik. „Studijní program Pediatrické ošetřovatelství je zdravotnickým program, jehož absolvent je připraven k poskytování přímé ošetřovatelské péče orientované na individuální potřeby dětí všech věkových skupin, včetně provádění první péče o novorozence, zahájení resuscitace, ale i edukace matky v péči o novorozence. V posledních letech se tento specifický obor – dětská sestra, nevyučoval,“ říká děkan FZS UJEP doc. Havel.

Studijní program Učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy je zaměřen na přípravu učitelů středních škol. Na studijním programu se podílí kromě pracovníků FZS UJEP rovněž odborníci Pedagogické fakulty UJEP. Součástí studijního programu je odborná praxe, kterou budou studenti vykonávat na středních a vyšších odborných zdravotnických školách v Ústeckém kraji. Absolvent bude působit jako učitel odborných předmětů a získá způsobilost pro výuku ve vzdělávacích oblastech Teorie ošetřovatelství, Ošetřování nemocných, Ošetřovatelství v klinických oborech a Vzdělávání v oblasti primární, sekundární a terciální prevence.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru