Na Miladě jsou nová mola pro ptáky i pro dálkové plavce
Ekomola pro ptáky. Foto: PKÚ
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – V průběhu července rozmístil správce jezera Milada u Ústí nad Labem, Palivový kombinát Ústí, na hladině dva druhy nových plovoucích mol. Jsou určena jak pro zahnízdění a odpočinek různých druhů ptáků, tak pro distanční plavání návštěvníků.

Podél jižního břehu bylo osazeno a rozmístěno 16 ekomol - blíže k Roudnické pláži čtyři ekomola, která jsou určena pro kachny či jiné druhy ptáků, kteří si mola vyberou pro své hnízdění či odpočívání, a osm ekomol s plůtky a boudičkami schovanými za rákosem pro klidné hnízdění rybáků. Poslední čtyři ekomola jsou dočasně umístěna na vodní hladině u jižní pláže, odkud budou později převezena k definitivnímu umístění na hladině jezera Milada.

„Plovoucí a příbřežní mola i ekomola byla realizována v rámci projektu Rekreační území východ, ve kterém se také budují elektrické přípojky k jezeru. Žádáme návštěvníky jezera, aby na ekomola nevstupovali, co nejméně se k nim přibližovali a nerušili tak hnízdění ptáků,“ uvedl Walter Fiedler, ředitel Palivového kombinátu Ústí.

2507mola

Mola pro plavce jsou určena i k potápění. Foto: PKÚ

Pro návštěvníky jezera jsou určena čtyři plovoucí mola, která byla upevněna u Trmické a hlavní pláže, dále pak u severní a Roudnické pláže. Jsou primárně určena pro odpočinek dálkových plavců a k potápění.

Státní podnik Palivový kombinát Ústí se zabývá procesem revitalizace území po hornické činnosti v severních, středních a východních Čech a likvidací vrtů po těžbě plynu a ropy na území Moravy. Zajišťoval např. hydrickou rekultivaci lomu Chabařovice a Ležáky, na jejichž místě vzniklo jezero Milada u Ústí nad Labem a jezero Most. Jeho součástí jsou dvě stanice Závodní báňské záchranné služby v Libušíně u Kladna a Odolově u Trutnova.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru