Nezaměstnanost v Ústeckém kraji mírně vzrostla, nejhůř je na tom Chomutov a Most
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Podíl nezaměstnaných osob v Ústeckém kraji mírně vzrostl. Zároveň se však zvýšil i celorepublikový podíl nezaměstnanosti. Úřad práce ČR ale zůstává v klidu. Česká ekonomika se totiž po koronavirové pandemii opět začíná rozjíždět. Navíc se také obsazují místa v rámci sezónních činností, a proto není žádný důvod k panice.

,,Přestože do evidence uchazečů o zaměstnání přichází v současné době více lidí než před pandemií COVID-19, s rozjezdem sezónních prací řada nezaměstnaných naopak nastupuje do zaměstnání. Struktura uchazečů o zaměstnání je pestřejší a zaměstnavatelé mají obecně větší šanci sehnat nové zaměstnance s požadovanou kvalifikací. V praxi to tedy znamená, že i když letos v červnu, na rozdíl od předchozích let, nezaměstnanost vzrostla, nejedná se o nárůst nijak výrazný,“ shrnul situaci Jan Karmazín, ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR.

Upozornil také na skutečnost, že nárůst nezaměstnanosti bude pravděpodobně pokračovat i v letních měsících, ale bude spíše pozvolný. Trvat má až do letošního podzimu, kdy se očekává razantnější zvýšení registrované nezaměstnanosti.

Podíl nezaměstnaných osob stejný či vyšší než celorepublikový průměr hlásí celkem 29 regionů. Nelichotivou první příčku obsadila již tradičně Karviná (8,1 %). Pomyslnou stříbrnou pozici bere Ostrava – město (6,6 %). Na třetím místě je Chomutov (6,4 %) a v těsném závěsu nedaleký Most (6,3 %).

Během minulého měsíce se na Úřad práce ČR přihlásilo 38 504 nových uchazečů o zaměstnání. V evidenci byli převážně uchazeči s nízkou kvalifikací, základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Nové pracovní angažmá našlo 28 608 osob.

NEZAMĚSTNANOST V ÚSTECKÉM KRAJI K 30. 6. 2020

  • Chomutov 6,4 %
  • Most 6,3 %
  • Louny 5,4 %
  • Děčín 5,3 %
  • Ústí nad Labem 5,3 %
  • Teplice 4,4 %
  • Litoměřice 3,4 %
  • Celostátní průměr 3,7 %

O JAKÉ PROFESE JE NEJVĚTŠÍ ZÁJEM?

V současné době mají firmy největší zájem o profese z oblasti obchodu a logistiky. Žádaní jsou také kvalifikovaní řemeslníci, analytici a vývojáři softwaru. Postupně se obnovují také obory, ve kterých došlo v souvislosti se státními opatřeními ke značným hospodářským ztrátám. Proto je velká poptávka i po kuchařích, prodavačích a servírkách. Zaměstnanci také hledají odborníky v informačních technologiích, kteří jim zoufale chybí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru