VIDEOREPORTÁŽ: Symbol všestrannosti. Peugeot Rifter je auto pro rodinu, sport i dobrodružství
Peugeot Rifter. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Jak naskládat do auta tři děti, každé s autosedačkou? Je tady jedno vozidlo, které to lehce zvládne. Přitom vám v něm zbude ještě pořádný kus místa, neustále bude překvapovat svými vychytávkami a navíc má pořádný šmrnc!

Ale pěkně popořádku. Do redakce jsme dostali zapůjčeného tohoto Riftera od Peugeotu, konkrétně z mosteckého autosalonu společnosti Šudoma.

Najít osobní automobil, který má vzadu tři samostatná sedadla, každé s vlastním isofixem pro bezpečnou přepravu dětí, který není nudnou krabicí, má styl a dynamické vzezření, není na našem trhu úplně jednoduchá věc. Podobné parametry má jen velmi málo vozidel. Jedním z nich je i Peugeot Rifter nebo jeho prodloužená verze Long. Automobilka vůz charakterizuje jako auto pro sport, dobrodružství i rodinu.

Po několika dnech, které jsme v něm strávili, můžeme potvrdit: tohle je symbol všestrannosti.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=WlGOpwA4zY0

Vzhled

V designu přední části můžeme rozpoznat prvky nádherné 508, zvýšenou světlou výškou zase připomíná populární kategorii SUV. Pomáhá tomu i černé oplastování, které se táhne okolo celého auta.

Praktičnost empévéček zase dokládají boční posuvné dveře na obou stranách. Jak už je u peugeotů v posledních generacích zvykem, zadní světla nesou kresbu tří drápů.

Interiér a vychytávky

Pokud budeme hodnotit interiér, musíme začít nákladovým prostorem, ten je totiž obrovský. Za sedadly ve druhé řadě najdeme 1355 litrů prostoru, se sklopenými sedadly potom tři tisíce litrů prostoru. Verze Long přidává ještě dalších 500 litrů místa. Vnitřek auta překvapí neskutečným množstvím odkládacích prostorů.

Peugeot Riftery nabízí v pěti a sedmimístné variantě, námi testované auto mělo pět samostatných sedadel. Možné je zakoupit i vůz se zadní lavicí.

2506rifter2

Úplně běžné není ani elektrické otevírání oken bočních posuvných dveří. Praktická je možnost udělat stolek z předního sedadla spolujezdce, nebo vyklopit sklo zadních dveří. To když potřebujete jen pro něco sáhnout nebo nemáte dostatek prostoru.

Motorizace

Pod kapotou najdeme benzínové motory PureTech o objemu 1,2 litru a naftové jedenapůllitrové BlueHDI. To je případ i našeho auta. Jeho sto koní popoháníte pětistupňovou převodovkou. Ke 130koňové variantě máte na výběr mezi šestistupňovým manuálem a osmistupňovým automatem. Benzíny jsou ve variantě se 110 koňmi a šestistupňovým manuálem nebo 130 koňmi a osmistupňovou automatickou převodovkou.

Jízdní vlastnosti

Jak se v něm jezdí? Sedí se příjemně vysoko, máte tak perfektní výhled na dění okolo sebe. Volant příjemně sedne do ruky, jde skutečně lehce. A lehce jde i řazení.

100 koní vás nezarazí do sedačky, ale vyloženě závodní jízdu od tohoto auta asi ani nečekáte. Na takové to pohodové cestování je to ideální. Interiér je pěkně odhlučněný, tlumiče jsou nastavené vyloženě na komfort.

Příznivá je spotřeba, tu držíme při kombinované jízdě někde okolo pěti litrů.

Při cestování pomáhají jízdní asistenti, náš Rifter sleduje například odstup od vozidla před námi, má také systém udržování v jízdním pruhu, rozpoznává dopravní značení.

Cena

Příjemný je pohled do ceníku. Ve výbavě Activ za něj nyní dáte akčních 397 tisíc za benzín, nejlevnější naftové provedení přijde na 415 tisíc. Prostřední stupeň výbavy Allure začíná na 525 tisících a nejvybavenější GT Line s naftovým automatem přijde na 568 tisíc korun. Bavíme se o kratší verzi vozidla. Long je ve výbavách Active a Allure o 35 tisíc dražší, GT Line o něco více.

Navštivte autosalon

Kdo by se chtěl podívat i na další barevné varianty či ostatní modely francouzské automobilky, může se na ně přijít podívat v Mostě do prodejny vozidel Peugeot společnosti Šudoma. Najdete ji při výjezdu z Mostu směrem na Žatec.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru