Místo stravenek peníze pro zaměstnance, schválila vláda. Kdo na tom prodělá?
Ilustrační foto: archiv
Ústí nad Labem

ČR - Zaměstnavatelé by měli mít v blízké budoucnosti možnost přispět svým zaměstnancům na stravování i formou příspěvku poskytovaného v penězích tzv. stravenkovým paušálem. Je to jedna ze změn, kterou vláda na jednání v pondělí 22. června 2020 schválila.

Stravenkový paušál umožní zaměstnavatelům vedle závodního stravování a klasických stravenek nabídnout zaměstnancům také příspěvek přímo ve formě peněz. Tento příspěvek se nebude počítat do daní ani do odvodů pojistného, ale zaměstnavatel si jej bude moci z daní odečíst stejně jako v případě papírových stravenek.

Vláda si od jeho zavedení slibuje zlevnění nákladů pro firmy, protože už nebudou muset platit poplatky stravenkovým firmám, a také jednodušší administraci příspěvku. Zároveň tím vláda pomůže i restauracím a obchodům s potravinami, které ze stravenek platí rovněž provize, a to až ve výši sedm procent.

Stravenky nezmizí. Současný systém bude zachován, zaměstnavatelé ale dostanou možnost se rozhodnout, jak stravování zaměstnanců podpoří. Proti jsou hlasy, které hovoří o tom, že lidé přestanou využívat příspěvek na stravování právě na nákup potravin. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací ale téměř třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá. Navíc až 70 % z těch, kteří stravenky přijímají, bylo v průzkumu Asociace hotelů a restaurací toho názoru, že by zavedení „peněžní alternativy“ stravenek úbytek hostů neznamenalo. Ve skutečnosti představují tržby za papírové stravenky jen 15 % celkových tržeb restaurací.

Nejhůře mohou situaci odnést stravenkové firmy, které přijdou o provize ze systému. Například restaurace za proplacení stravenek, které přijaly, musí platit pět až sedm procent jejich hodnoty.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru