V pondělí bude Pomněnkový den. Víte, co si každý rok modrou kytičkou připomínáme?
Foto: Policie ČR
Ústí nad Labem

ČR - Každý rok si 25. května připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí. A proč zrovna toto datum? Přesně v tento den, v roce 1979 zmizel v New Yorku na cestě do školy malý šestiletý chlapec.

V roce 1983 jej tehdejší prezident USA označil za Den pohřešovaných dětí a v roce 1986 se začal připomínat jako mezinárodní. V České republice se od roku 2004 zdůrazňuje jako tzv. Pomněnkový den.

Cílem je větší informovanost a současně zapojení široké veřejnosti do pátrání po pohřešovaných dětech. Každoročně se tento den dostává do podvědomí více lidem. Symbolem je modrá kytička pomněnky, jenž policisté společně s informačním letáčkem rozdávají.

"V souvislosti s tímto mezinárodním dnem bychom rádi upozornili na kampaň #DontBeAnEasyCatch (#nebudsnadnymtercem). Ta je zaměřená na informování a vzdělávání dětí a mládeže v online navazování kontaktů s cílem pozdějšího sexuálního zneužití. Současně chceme připomenout stránky www.pomoztemenajit.cz, kde můžete nalézt spoustu užitečných materiálů. Zde bude přesně 25. 5. 2020 zveřejněno i nové animované video k pohřešovaným osobám," uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Jak postupovat, když někoho postrádáme a nevíme, kde je?

Nejprve, než půjdete na policii, je nutné:
• vyhodnotit situaci, je rozdíl, zda jde o dítě, dospělou osobu, osobu nemocnou, duševně dezorientovanou, ohroženou na životě apod.
• není ostuda, že je vyhlášeno pátrání v médiích, mnohdy právě díky nim se pohřešovaná osoba nalezne, často pomáhá i veřejnost.

U dětí a mladistvých je na prvním místě nutné:
• obvolat známé, kamarády, příbuzné, možná místa, kde by dotyčné dítě či mladistvý mohl být
• důkladně prohledat byt, dům, okolí, zahradu, sklepy, půdy
• podívat se, zda doma nezmizely doklady, oblečení, peníze, spacák, mobilní telefon, věci osobní potřeby, které by mohl mít pohřešovaný u sebe.

Pokud již jdete na Policii ČR nahlásit pohřešovaného, nezapomeňte:
• doklady
• aktuální fotografii
• pokuste si vybavit podrobný popis osoby
• oblečení, ve kterém by pohřešovaný mohl být
• nezapomeňte uvést jeho zdravotní a psychický stav, případně informaci, která je důležitá pro pátrání

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru