Do projektu Ústecká rouška se registrovali lidé i z okolních měst
Čtyři stateční. Zdroj: Ústecká rouška
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Projekt Ústecká rouška dokázal během 3 týdnů rozdistribuovat přes 5000 kusů roušek nejen Ústečanům, ale i lidem z širšího okolí. Tým, který stál za tímto projektem se skládal ze 4 lidí: Ondřej Thor, Matouš Kostomlatský, Renata Hrkalová a Filip Křivánek. Celý projekt byl založen na dobrovolnické bázi.

Tímto způsobem bylo možné dodat veškeré roušky zdarma (případně za dobrovolný příspěvek, který byl v plné výši použit na výrobu dalších roušek). Jako centrála sloužil obchod InlineSkating.cz, kde bylo možné vyzvednout si nejen roušky, ale i materiál potřebný k jejich výrobě. To vše 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Celý projekt se zrodil v hlavách Ondřeje Thora, Matouše Kostomlatského  a Jany Tyralíkové  v době, kdy Češi slovo rouška znali jen ze seriálů z nemocničního prostředí. Domluvili se v jednom krejčovství na pravidelných dodávkách roušek. Během několika dnů se obchod Inlineskating.cz proměnil v šicí dílnu. K týmu se tak přidala Renata Hrkalová. Společně zde vymýšleli prototyp roušky -poté se začalo šít doslova dnem i nocí.

Mnoho lidí a firem z Ústí, Děčína i Teplic se zaregistrovalo do databáze projektu Ústecká rouška. Poptávka byla obrovská. Lidé přinášeli do obchodu nosit bavlněné látky, nitě či tkalouny, které byly poskytovány dalším dobrovolníkům ochotným šít roušky. Zapojovali se i lidé, kteří neuměli šít, ale cítili potřebu pomoci.  Pomáhali se stříháním látek na patřičný rozměr. V polovině projektu se k týmu připojil Filip Křivánek, který měl na starost kontaktování lidí z databáze a následný rozvoz roušek. Později se nabídka rozšířila o zakladače, jež šičkám pomohly vyřešit problém s nedostatkem tkalounů. Obchod se rovněž stal distribučním místem pro štíty.

Probíhala spolupráce s následujícími subjekty: Junák – český skaut, středisko Ústí nad Labem, z. s.; Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem;  Dětský domov Střekov; ÚMO ÚL – město; Speciální základní škola a Praktická škola Ústí nad Labem, Pod Parkem2788, příspěvková organizace; Krizový štáb města Ústí nad Labem; Štít proti COVID19 ÚK; Městské služby Ústí nad Labem, příspěvková organizace; Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje PS Ústí nad Labem; Krejčovství - Scandinavian a Czechoslovak confection company, s. r. o.; Martin Hausenblas; Ústecký kraj; Magistrát města Ústí nad Labem; Prom Production; Petr Zahradník; Enter; Klára Trupová; KFC Galerie Teplice a KFC OC Forum; Čističi Ústí; Obchod InlineSkating.cz; ROWINGO s.r.o.; Látky v Horově ulici; Galanterie Miroslava Bartošová (pod Poliklinikou); Via Europa; Ústečáci sobě; Štěpán Rešl; Lenka Dulíková.

V první řadě se poskytly roušky složkám, které byly klíčové pro fungování našeho města: Dobrovolnické centrum,  z. s.; Magistrát města Ústí nad Labem; Krajský soud v Ústí nad Labem; Městská policie Ústí nad Labem; Městské služby Ústí nad Labem, příspěvková organizace; Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. – plicní, kardiologie, stan první linie; Ordinace Centrum – Granada; ÚMO ÚL – město; Speciální základní škola a Praktická škola Ústí nad Labem, Pod Parkem2788, příspěvková organizace; Krizový štáb města Ústí nad Labem; Městské služby Ústí nad Labem, příspěvková organizace – Hřbitovy a pohřební služba; Bateau; škola, která zajišťovala výuku pro děti zaměstnanců IZS.

V druhé fázi se nejdříve předávaly roušky těhotným ženám, onkologickým pacientům, matkám na mateřské dovolené (a jejich rodinám), seniorům a pracujícím. Uskutečnilo se přes 800 telefonátů. Roušky byly rovněž dodány následujícím subjektům: ZPA; Preventisti kriminality; Ukrajinská komunita v Ústí nad Labem; Pont market; Rogers Hlavní nádraží.

O Ústecké roušce jste se mohli dozvědět v následujících médiích: E-Ústí; MfDnes; Český rozhlas; Náš region; Enter; Ústecký deník.

Tento projekt byl zaměřen na to, aby byly roušky poskytnuty potřebným. Nešlo o design, nýbrž o funkci – a to v té nejkritičtější době. Troufáme si říci, že cíl se nám podařilo více než naplnit, designovky neděláme.  Nastal tedy ten pravý čas projekt Ústecká rouška uzavřít.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru