Ústí nad Labem - Dobrovolnické centrum vedené Lenkou Černou, zřídilo ve spolupráci s Ústeckým krajem Krajské koordinační centrum dobrovolnické pomoci jako místo pro sběr všech dobrovolných nabídek a poptávek v souvislosti s řešením aktuální situace s koronavirem. Centrum se nachází v prostorách Dobrovolnického centra v ulici Prokopa Diviše v centru Ústí nad Labem.

„Hlavním cílem je evidovat nabídky dobrovolníků a dobrovolnic, propojovat je s individuální poptávkou z řad seniorů, nemocných a dalších potřebných a reagovat tak na veškeré potřeby, kterých neustále přibývá. Cílem Krajského koordinačního centra dobrovolnické pomoci je také spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému a samosprávou,“ uvádí Vendula Krištofová z centra.

Každý den, v době od 9:00 do 14:00 hodin, jsou v Krajském koordinačním centru dobrovolnické pomoci k dispozici tříčlenné týmy, do kterých se postupně zapojují dobrovolníci, a společně pak shromažďují kontakty a zapojují ostatní dobrovolníky do konkrétních případů pomoci. Krajské koordinační centrum v tuto chvíli eviduje přes 20 organizací a 60 dobrovolníků, díky nimž se neustále rozšiřuje i nabídka pomoci. Pravidelně probíhá aktivní komunikace, postupně se sbírají potřeby dalších spoluobčanů a pracuje se na propojení. „Ačkoliv centrum naplno funguje teprve několik dní, už nyní eviduje téměř 20 občanů, kteří potřebují pravidelnou fyzickou pomoc, a toto číslo bude v následujících dnech zřejmě narůstat. Pracovníci centra proto pracují denně v plném nasazení a vymýšlejí stale nové způsoby, jak občanům podat pomocnou ruku; mnohdy telefonickou podporu a čas věnovaný osobnímu rozhovoru. Aby byla nabízená pomoc co nejvíce profesionální, čerpají ze svých zkušeností z Panelu humanitárních organizací Ústeckého kraje a Rady dobrovolnických center, jichž je Dobrovolnické centrum mnoho let součástí a společně s partnery čerpá z let spolupráce v době klidu a míru,” dodává Vendula Krištofová.

2403dobrov2

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček činnost Krajského koordinačního centra dobrovolnické pomoci i nasazení jednotlivých dobrovolníků velmi ocenil, protože si je dle jeho slov vědom všech rizik, která s sebou aktuální situace nese, a také toho, že mimořádná událost tohoto typu je pro všechny zúčastněné strany zcela nová. Ústecký kraj dodal centru již 600 ochranných pomůcek pro dobrovolníky a občany a i nadále se bude snažit být s centrem v úzkém kontaktu a podporovat ho.

Kontakt: tel.: 732 893 232, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru