Jaro odstartuje oblačnou oblohou s teplotami kolem desítky
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Hlubší tlaková níže, pojmenovaná jako Bianca, která do Alp, Beneluxu, Německa a zčásti i Česka přinesla přívaly sněhu (vzhledem k situaci se sněhem v uplynulých třech měsících je slovo přívaly namístě), v podstatě uzavřela meteorologickou zimu 2019/2020. Další významnější sněžení nás v dohledné době nečeká, totéž lze ale říci o citelném oteplení.

Nejvíce se cyklóna Bianca podepsala na Šumavě, kde spadlo až 18 mm srážek ve formě sněhu (v tomto případě 1 mm = plus minus 1 cm). Škoda, že trajektorie postupu Biancy nevedla o něco severněji, pak by se sněhové pokrývky dočkala také města v Podkrušnohoří. Srážkové pásmo spojené s Biancou o severozápad Čech pouze zavadilo, a tak se sníh na zemi držel pouze v Krušných horách. V rámci Ústeckého kraje byl největší srážkový úhrn zaznamenán na Klínech, v Petrovicích a sousední Tisé na Děčínsku/Ústecku, a to 6 mm.

Letošní meteorologická zima je prodloužena o jeden den. Naposledy tomu bylo v roce 2016 a tehdejší 29. únor, resp. večerní hodiny byly díky celkem vydatnému sněžení, silnějšímu větru a teplotám zlehka pod bodem mrazu opravdu zimní. S čím příjde letošní „366. den“?

SOBOTA 29. ÚNORA

Posledních 24 hodin meteorologické zimy 2019/2020 se ponese v duchu západního cyklonálního proudění (přesněji řečeno kolem tlakové níže se středem nad Britskými ostrovy do našich končin bude přes Francii a Německo pronikat vzduchu pocházející až z Arktidy – cestou se ohřeje) a velké oblačnosti. Po většinu dne oblačno až zataženo, jen v odpoledních hodinách přechodně až polojasno, s přeháňkami. V noci a ráno ve všech polohách sněhovými, večer naopak všude dešťovými (s výjimkou nejvyšších partiích Krušných hor). Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

NEDĚLE 1. BŘEZNA

První den meteorologického jara si podmaní cyklonální jihozápadní proudění. Mezi půlnocí a ránem lze očekávat převážně oblačno až zataženo, mezi ránem a západem slunce polojasno až oblačno a večer dočasně až skoro jasno, případě jasno. Ale jen na chvíli. Se srážkami to dobré nebude, objeví se (a kdoví jestli) v noci, především ve vyšších nadmořských výškách, a budou dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

PONDĚLÍ 2. BŘEZNA

Momentálně to vypadá, že nový týden, z důvodu oblasti nízkého tlaku vzduchu se středem kdesi nad Skotskem, započne proměnlivější oblačností a ojedinělými přeháňkami. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C a nejnižší ranní teploty kolem nuly.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru