V Mostě a Děčíně připravují magnetickou rezonanci, přístroje tak budou v každé z nemocnic Krajské zdravotní
Pracoviště magnetické rezonance v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Mostecká nemocnice připravuje pro své pacienty zcela nové pracoviště magnetické rezonance. Pokračuje tak plánovaná revitalizace zdravotnického zařízení.

Magnetická rezonance je v upravených prostorách někdejší lékárny pod schody do polikliniky. Má samostatný vchod jako dřívější lékárna, druhý vstup je z vnitřních prostor nemocnice.

Podobné vysoce specializované pracoviště už najdou za několik týdnů pacienti v každé z pěti nemocnic Krajské zdravotní v Ústeckém kraji. „Podobně v uplynulých měsících probíhaly práce směřující ke zprovoznění pracoviště magnetické rezonance v Nemocnici Děčín,“ uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní. V Chomutově a Teplicích již magnetická rezonance je, v Ústí nad Labem jsou dva pracoviště.

K tématu připravujeme videoreportáž.

Přístroj, který v Mostě je, patří mezi naprostou špičku v Česku i celém regionu střední a východní Evropy. Magnetická rezonance pracuje na principu silného magnetického pole, ve kterém lze s obrovskou přesností určit anatomické i dynamické procesy v těle pacienta. Proti třeba rentgenu člověk nedostává dávku ionizujícího záření. „Podařilo se vyvinout novou technologii, kdy udržuje cívku v supravodivém stavu pouze sedm litrů kapalného helia, dříve bylo zapotřebí 2400 litrů,“ představil novinku Ing. Petr Svoboda, project manager Philips Česká republika. Tím se snižují provozní náklady i náklady na vybudování infrastruktury.

Kdy bude magnetická rezonance sloužit prvním pacientům? Podle Jiřího Nováka přibližně za měsíc po dokončení jednání se zdravotní pojišťovnou.

Celkové náklady na vybudování a zprovoznění pracoviště dosáhly téměř 47 milionů korun. Projektová dokumentace a stavební část si vyžádala přes 12 milionů korun, magnetická rezonance a související technologie stály více než 34 milionů korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru