Máte potíže s doručením balíčku! Pozor, Česká pošta varuje před podvodným jednáním
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Na Českou poštu se v posledních dnech obrátilo několik klientů s tím, že obdrželi e-mail s upozorněním na nedoplatek nebo výzvu s žádostí o doplnění osobních údajů. Autoři těchto e-mailů se vydávají za Českou poštu. Po příjemcích žádají zaslání nedoplatku nebo stažení souboru z přílohy a vyplnění osobních údajů.

„Upozorňujeme naše zákazníky a všechny ostatní uživatele, aby na podobné zprávy neodpovídali a nepokoušeli se klikat na odkazy! Je zde mimo podvod i zvýšené nebezpečí napadení počítače či mobilního zařízení škodlivým softwarem, případně zneužití osobních údajů či finanční ztráty,“ varuje Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

E-maily jsou odesílány z adres, které neodpovídají adresám České pošty. Obsahují gramatické chyby a chybí v nich česká diakritika. Pokud očekáváte objednaný balíček, můžete stav jeho doručování bezpečně sledovat v aplikaci „Sledování zásilek“ na webových stránkách www.postaonline.cz.

Česká pošta nedávno varovala také před fiktivní soutěží o mobilní telefon iPhone 11. Na mobilních telefonech a stránkách sociální sítě Facebook se objevují formou reklamy klamavé zprávy s logem České pošty. Podvodná hra se projevuje i formou úhrady poštovného (51,- Kč).

Česká pošta není autorem těchto zpráv, její logo je použito neoprávněně. Už dříve podala trestní oznámení na neznámého pachatele a v tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zobrazování této zprávy spojené se jménem České pošty zabránila.

Příklad podvodného e-mailu:

Subject: Vznikli potíže s doruèením vašeho balíèku

Dobrý den,

Váš balíèek dorazil do našeho skladu 23. ledna 2020 roku v 14:35 ráno.

Èíslo sledování zásilky-04852899122 Náš kurýr bohužel nemohl doruèit zásilku na vaši adresu kvùli nesprávným nebo neúplným informacím v adrese.

Zdá se, že v celním prohlášení došlo k chybì. Informovali jsme odesílatele a on nám pøedal vaši e-mailovou adresu, abychom mohli tento problém vyøešit co nejdøíve.

Abychom mohli doruèit váš balíèek, musíte potvrdit adresu.

Za tímto úèelem si stáhnìte dokument pøipojený k tomuto dopisu, vyplòte ho a pošlete nám ho.

S úctou, Èeská pošta


 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru