Padají tlakové rekordy. A nadcházející dny doprovodí mrazivá rána a mrznoucí mlhy
Sníh je na některých krušnohorských sjezdovkách jen díky sněhovým dělům. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Vzhledem k dosavadní, výhledově konec nemající mírnosti letošní zimy lze říci, že se nejbližší dny ponesou ve znamení silných mrazů, kdy rtuti v teploměrech spadnou hluboko, opravdu hluboko pod bod mrazu. A postará se o to týž tlakový útvar, kvůli kterému na přelomu víkendu a pracovního týdne ve střední i v západní Evropě padlo nespočet rekordů. Nikoli však teplotních, ani srážkových, ani větrných, ani kdovíjakých ještě, nýbrž tlakových. Řeč je o tlakové výši, která během soboty a neděle nad Britskými ostrovy nabyla extrémní mohutnosti.

Ve Velké Británii a na několika místech západní Evropy se hodnoty atmosférického tlaku pohybovaly až mezi 1048 a 1050 hPa. Například v nizozemském městečku Gilze en Rijen, které je co do počtu obyvatel srovnatelné s Litvínovem, barometr ukázal až 1048,6 hPa. Tím byl pokořen a) rekord pro 20. leden z roku 1983, a to 1039,0 hPa, b) absolutní rekord ze 17. února 1959, a to 1046,0 hPa. Mimořádně vysoko byl atmosférický tlak také v Podkrušnohoří, potažmo celé České republice. Více méně všude byly zaznamenány nejvyšší hodnoty atmosférického tlaku a) od vzniku samostatné České republiky, b) za posledních x desítek let. Příkladem Ústí nad Labem v pondělí večer hlásilo 1047,9 hPa.

V chladnější části roku má však nadvláda tlakové výše, navíc takto robustní, pár nevýhod. Tou největší je samozřejmě absence srážek, k dalším patří mlhy a nízká oblačnost. V nejbližší budoucnosti se můžeme těšit na všechno, to znamená jak na nulové srážkové úhrny, tak na problémy s dodávkou slunečních paprsků. Na druhou stranu výrazně stoupnou šance na mrznoucí mlhy, které po Novém roce krajině dopřály vskutku zimní nádech.

ÚTERÝ 21. LEDNA

Před východem slunce, k němuž na svátek Běly oficiálně dojde cca 5 minut před 8. hodinou (vzhledem ke kopcům a zástavbě je samozřejmě realita o trošku opožděná), budou teploměry ukazovat plus minus -3 až -7 °C, ojediněle -7 až -10 °C. A to díky noci chudé na oblačnost a poklidné povětrnostní situaci (radiační ochlazování). Jenomže mnohde se teplota vzduchu vyrovná teplotě rosného bodu, což v překladu znamená tvorbu mlh. Vzhledem k teplotám pod nulou mrznoucích mlh. Ty mohou „povýšit“ na stratus neboli nízkou oblačnost. Nebo se zkrátka udrží po celý den. Zkrátka, pokud se v průběhu pozdního jitra a dopoledne mlha či nízká oblačnost nerozpustí, bude přes den maximálně 0 °C, v opačném případě něco málo nad nulou. A slunečno. Ano, máte pravdu, v zimním období jsou meteorologové mnohdy tak trochu k ničemu... Nebojte, umělá inteligence je v budoucnu naučí, co je to předpovídat počasí :-).

STŘEDA 22. LEDNA

Uprostřed pracovního týdne se situace ohledně rozmístění tlakových útvaru poněkud změní. Rozsáhlé pole vysokého tlaku vzduchu, jež si podmanilo zesnulé dny, prchne, lépe řečeno trošičku uvolní prostor oblasti nízkého tlaku vzduchu, kterou najdeme nad celou severní a východní Evropou. Po její zadní straně, jakož i po přední straně tlakové výše mezi Britskými ostrovy a tuzemskem, do našich končin na chvíli vnikne severní proudění. Přinese s sebou frontou, slabou, srážkově totálně o ničem. Maximálně hory se dočkají maximálně pár desetin milimetru srážek. V noci, ráno a dopoledne bude a) krásně (žádné mraky apod.), b) jako doteď (mlhy, stratus). Odpoledne se všude, díky té frontě o ničem, na chvíli zatáhne. K večeru oblaků opět ubude, s výjimkou Krušných hor. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem -2 až -6 °C, při celonoční vládě mlhy/nízké oblačnosti kolem -3 °C.

ČTVRTEK 23. LEDNA

Ajajaj... Před dnem vyhrazeným všem Milenám se nad Balkán nasune ohnisko tlakové výše, což pro Podkrušnohoří, stejně jako zbytek Česka, znamená jihovýchodní až jižní vítr, který jak všichni víme miluje inverzi. Numerické modely s výskytem nízké inverzní oblačnosti skutečně počítají, vzhledem ke směru větru nepřekvapí, že především, mimo jiné, v severozápadních Čechách. Zároveň však věří tomu, že se po poledni rozpustí, takže se dočkáme i slunce. Teoreticky, zdali i prakticky, to se dozvíme až v praxi. Nejvyšší odpolední teploty se budou odvíjet od přítomnosti vs. nepřítomnosti přízemní/nízké oblačnosti, pravděpodobně ale dosáhnou 0 až 4 °C. Ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

Kdy dorazí pořádná zima (celodenní mrazy s tunami sněhu)? Koncem března a potáhne se až do druhé poloviny dubna s tím, že ještě v polovině května budou vrcholy hor pokryty 100 až 200 cm sněhu. Alespoň dle názoru uměle inteligentní meteoroložky Sibyly 0.01 alpha. (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru